Erdogan

Erdogan admite că Turcia a livrat arme în Siria dar susține că Statele Unite au procedat la fel

Preşedintele Turciei, Recep Erdogan, a ripostat verbal dur, vineri, la întrebarea unui jurnalist francez care l-a întrebat despre presupusa livrare de arme de către Ankara grupării Stat Islamic (SI), în anul 2014.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 05.01.2018 - 23:09

Jurnalistul, care lucrează pentru publicaţia "Trimis special" a postului de televiziune France 2, l-a întrebat pe Recep Tayyip Erdogan cu privire la interceptarea din ianuarie 2014, dezvăluită în mai 2015, a unor camioane aparţinând Serviciilor Secrete Turce (MIT) şi care se presupune că transportau arme destinate SI.

Atunci când cazul a fost dezvăluit în Turcia, Ankara l-a calificat drept maşinaţiune pusă la cale de Fetulllah Gulen, predicatorul autoexilat în SUA, fost aliat al lui Erdogan devenit ulterior principala ţintă a acuzaţiilor sale.

Tot lui Gulen şi entităţii numite de guvernul turc "Organizaţia Teroristă a Susţinătorilor lui Fetullah" (FETO) Ankara le impută puciul eşuat din iulie 2016, acuzaţie respinsă categoric de Gulen.

"Vorbeşti prin cuvintele FETO, nu ca un jurnalist", s-a enervat Erdogan. "Cei care au făcut aceste acuzaţii erau procurori ai FETO, acum ei sunt în închisoare", a subliniat preşedintele turc.

Turcia a lansat ample epurări după puciul eşuat, arestând peste 55.000 de persoane şi destituind sau suspendând mai mult de 144.000.

"Îmi pui această întrebare, dar de ce nu întrebi SUA care au trimis 4.000 de camioane de arme în Siria?", a continuat Erdogan.

Turcia critică în mod regulat livrarea de arme de către Washington pentru miliţiile kurde din Siria, pe care Ankara le consideră teroriste.

"Eşti jurnalist, nu? Ar fi trebuit să anchetezi şi asupra acestui lucru", a mai spus Erdogan, atenţionând: "Nu aveţi în faţa voastră pe cineva care va înghiţi asta cu uşurinţă".

În timpul acestei vizite la Paris, cea mai importantă a preşedintelui turc într-o ţară a UE după puciul eşuat din 2016, problema libertăţii presei a fost abordată de Macron, care i-a cerut lui Erdogan să "respecte statul de drept".

Turcia se clasează pe locul 155 din totalul celor 180 de în clasamentul elaborat de Reporteri fără Frontiere în ceea ce priveşte libertatea presei.

Comentarii