16.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăInternaționalDialog cultural la „Interferenţe"

Dialog cultural la „Interferenţe”

În perioada 27 noiembrie – 9 decembrie va avea loc la Cluj cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru „Interferenţe”, găzduit de Teatrul Maghiar de Stat din capitala Adealului.

Acest eveniment coincide şi cu aniversarea a 220 de ani de la înfiinţarea Teatrului Ma­ghiar de Stat din Cluj, instituţie considerată de mulţi critici ca fiind gazda celei mai importante trupe de actori, multipremiaţi la galele anuale ale UNITER, spaţiu unde şi-au găsit loc de expresie mari regizori precum Andrei Şerban, Tompa Gabor (care este şi directorul acestui teatru) sau, mai nou, Felix Alexa. Printre cele mai apreciate spectacole ale acestei faimoase trupe se numără “Unchiul Vania”, “Strigăte şi şoapte” şi “Hedda Gabler”, toate în direcţia de scenă a lui Andrei Şerban, iar de curând, la Festivalul Naţional de Teatru, publicul bucureştean i-a putut vedea pe aceşti excepţionali actori şi în opera “Gianni Schicchi”, de Giacomo Puccini, în regia lui Silviu Purcărete, sau în “Domnişoara Iulia”, celebra piesă a lui August Strindberg, pusă în scenă de Felix Alexa.

Ca în fiecare an, festivalul „funcţionează” după o temă a­nume. Subiectul propus în acest an an este dialogul dintre muzică şi teatru. Pentru a o ilustra au fost invitaţi, printre alţii, artişti precum: Heiner Goebbles, Josef Nadj, Viktor Bodo, Silviu Purcărete, George Banu sau Vasile Şirli, întâlnirea lor fiind sub semnul „Dialogului între voci”.

Muzică şi teatru

Programul Festivalului „Interferenţe 2012″ este unul complex şi cuprinde spectacole de teatru, musicaluri, concerte, expoziţii „sonore”, producţii de dans, teatru de păpuşi, operă,  lansări de carte, workshopuri, discuţii cu creatorii prezenţi la festival şi multe alte surprize.

Vor fi prezente spectacole şi formaţii muzicale din America, Bulgaria, Coreea de Sud, Cehia, Elveţia, Franţa, Germania, Israel, România, Serbia, Ungaria, Bosnia şi Herţegovina.

Începând cu anul 2012, Sec­ţiunea Off a Festivalului Inter­ferenţe va fi găzduită de  Casa TIFF, un nou centru cultural al Clujului, creat de Festivalul Internaţional de Film Transilvania, spaţiu unde vor fi organizate proiecţiile unor reprezentaţii de operă, concerte, dar şi dezbateri şi conferinţe.   

Cele mai citite

Unirea Shopping Center: Inima Comercială a Bucureștiului

Situat în centrul vibrant al Bucureștiului, Unirea Shopping Center nu este doar un simplu centru comercial, ci o emblemă a orașului, fiind unul dintre...

26 de avioane de război și 5 nave chineze, detectate în jurul Taiwanului

Ministerul Apărării din Taiwan a anunţat vineri că a detectat 26 de avioane şi cinci nave chineze în jurul insulei în ultimele 24 de...

Astăzi este Vinerea Mare, ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit. Tradiții și obiceiuri

Astăzi este Vinerea Mare, ziua în care Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos, a fost răstingnit pe cruce și a fost dus în mormânt. Conform...
Ultima oră
Pe aceeași temă