3.6 C
Bucharest
Tuesday, 5 December 2023
HomeInternaționalDezvăluiri halucinante din culisele scandalului Facebook: managerii cunoșteau riscurile rețelei

Dezvăluiri halucinante din culisele scandalului Facebook: managerii cunoșteau riscurile rețelei

“Adevărul crud este că credem în asemenea măsură în conectarea oamenilor încât orice ne permite să conectăm cât mai mulţi oameni între ei şi cât mai des posibil ni se pare ceva bun” – scria în iunie 2016 Andrew Bosworth, considerat un apropiat al lui Zuckerberg, în nota dezvăluită joi de site-ul Buzzfeed.

Textul menţionează că aceste conexiuni le permit utilizatorilor să-şi găsească, de exemplu, sufletul-pereche sau să evite un suicid, dar autorul ridică şi problema unor consecinţe negative. “Este posibil ca acest lucru să coste vieţi, prin expunerea oamenilor la hărţuire. Este posibil ca cineva să moară într-un atac terorist coordonat prin intermediul instrumentelor noastre”, a mai afirmat atunci Bosworth.

Într-un comunicat difuzat joi, acesta se delimitează însă de documentul pe care l-a semnat acum doi ani. “Nu sunt de acord cu acest text astăzi şi nu eram nici când l-am scris” – mărturiseşte el. “Obiectivul acestei note, la fel ca al multor altora pe care le-am elaborat pentru uz intern, era de a aduce în discuţie subiecte care meritau, după părerea mea, mai multe discuţii în cadrul companiei”, a explicat Bosworth.

La rândul său, Zuckerberg l-a calificat, la solicitarea AFP, pe colaboratorul său drept un lider talentat, dar care face uneori afirmaţii provocatoare. “Este unul dintre cei cu care cei de la Facebook, inclusiv eu, sunt cel mai mult în dezacord”, a precizat Zuckerberg.

“Nu ne-am gândit niciodată că scopul scuză mijloacele. Recunoaştem că a-i conecta pe oameni nu este suficient în sine. Trebuie să ne preocupăm şi să-i facem pe oameni mai apropiaţi unul de celălalt”, a subliniat fondatorul Facebook.

Chiar dacă prin această notă Bosworth nu a urmărit decât să-şi pună colegii în faţa unor întrebări dificile, textul lasă să se înţeleagă că managerii Facebook erau conştienţi de riscurile presupuse de conectarea la reţeaua socială şi de expunerea de păreri şi date personale.

Facebook se află în plin scandal după ce s-a aflat că datele a circa 50 de milioane de utilizatori ai săi au fost folosite de societatea britanică de consultanţă Cambridge Analytica, implicată şi în campania electorală din 2016 a preşedintelui american Donald Trump. Facebook a remis deja o serie de documente justiţiei din statul New York şi s-a angajat să coopereze pe deplin în ancheta lansată în legătură cu acest scandal.

Şi autoritatea americană de reglementare în domeniul comerţului FTC a lansat o anchetă privind protejarea datelor private de către Facebook, ca urmare a scandalului Cambridge Analytica şi a posibilei încălcări a unui acord precedent cu compania lui Zuckerberg. În 2011, Facebook a semnat cu FTC un acord pentru a pune capăt acuzaţiilor că i-a indus în eroare pe utilizatori spunându-le că informaţiile personale pe care le pun la dispoziţia reţelei rămân confidenţiale, informează AGERPRES.

Cele mai citite

Ucraina a fost atacată în timpul nopții cu 23 de drone de luptă rusești și de o rachetă

Ucraina spune că teritoriul său a fost vizat în timpul nopţii de 23 de drone de luptă ruseşti, precum şi de o rachetă, informează...

Marcel Herzen și Alfred Bakunin cântă la unison: «noi suntem statul»

Vizita de cinci zile a lui Marcel Ciolacu în SUA reprezintă nu doar călătoria vieții lui pentru a fi  undeva departe, ci pentru a...

Ciucă vrea ca liberalii să rămână în Guvern pentru a nu provoca o criză

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat luni că liberalii vor rămâne în Guvern, deoarece nu-şi permit să provoace o criză, în condiţiile în care,...
Ultima oră
Pe aceeași temă