19.5 C
Bucharest
Saturday, 27 May 2023
HomeInternaționalCum poţi să vezi, gratuit, cele mai bune filme ale momentului

Cum poţi să vezi, gratuit, cele mai bune filme ale momentului

Pelicam Interna­tional Film Festival (IFF), ediţia a II-­a, debutează anul acesta pe 14 iunie, în Tulcea, cu un program artistic complex, având ca temă principală mediul înconjurător şi oamenii. Timp de trei zile, în Piaţa Civică şi în Centrul Cultural „Jean Bart” vor avea loc proiecţii în aer liber şi videoproiecţii în premieră naţională a 15 lung­metraje din ţări precum Germania, Franţa, Norvegia, Danemarca, Polonia, Elveţia, Canada şi Marea Britanie, filme premiate la alte festivaluri de renume şi realizate de regizori celebri a căror carieră a fost premiată la Berlin, Cannes sau la Oscar.

Pelicula de deschidere „North of the sun” (r.Inge Wegge şi Jorn Nyseth Ranum), documentarul premiat la DocPoint – Helsinki Documentary Film Festival şi Göteborg International Film Festival, La quete d’inspiration” (r.Mathieu Le Lay), un documentar ce abordează munca şi filozofia fotografului Alexander Deschaumes, Botiza (regia: Frédéric Gonseth şi Catherine Azad), un film despre cronica unui sat maramureşean din România, „More than honey” (r. Markus Imhof), proiectat în prezenţa monteurului Anne Fabini, prezentă pentru o sesiune de întrebări şi răspunsuri, „Fruit Hunters” (r. Yung Chang), un documentar cu Bill Pulman, şi „Village at the end of the world” (r. Sarah Gavron, David Katznelson), aflat în selecţia oficială a BFI London Film Festival 2012 sunt cele 6 filme care fac parte din competiţia PELICAM IFF, ediţia a II-a. Incluse într-o proiecţie specială atât în Piaţa Civică, cât şi în Centrul Cultural Jean Bart sunt şi filmele “Roşia Montană a town on the brink”, proiectat în prezenţa regizorului de origine germană Fabian Daub, interesat de subiectul regiunii Roşia Montană, aflat în dezbateri internaţionale, şi „Tous Cobayes” în regia lui Jean Paul Jaud cunoscut pentru celebrul documentar „Nos enfants nous accuseront”.

Printre titlurile sonore din cadrul Pelicam IFF 2013 se numără filmul norvegian din deschidere „North of the sun”, în regia lui Inge Wegge, şi „La soif du monde”, în regia celebrului fotograf Yann-Arthus Bertrand, cunoscut la nivel mondial pentru cartea „Pământul de pe cer” şi filmul „Home”. Pelicam aduce şi cel mai recent film al celebrului regizor german Fatih Akin, documentarul „Polluting paradise”, prezentat la Cannes în 2012. Pe 16 iunie, în Piaţa Civică va avea loc ceremonia de închidere şi decernarea premiilor celei de-a doua ediţii a festivalului de Film Pelicam.

Dezbateri şi concerte

Pe lângă proiecţiile de film şi concertele în aer liber, a doua ediţie a Pelicam include o serie de dezbateri cu invitaţi speciali şi workshopuri susţinute de profesionişti, precum şi un vernisaj de fotografie cu lucrările lui Sorin Onişor, expuse în clădirea muzeu a oraşului Tulcea Casa Avramide. Keith Partridge este renumit pentru cariera sa în lumea filmului extrem şi pentru rolul de cameraman al unor producţii ca „Touching the Void“ (câştigător al premiului Bafta), „The Beckoning Silence“, premiat cu Emmy şi seria-pilot BBC: „Human Planet“. Keith Partridge va vorbi pentru prima oară în România despre experienţa celor peste 60 de filmări în condiţii extreme, sâmbătă 15 iunie, de la ora 14:30 la Art Cafe Casa Avramide din Tulcea.

Tot o ocazie unică pentru amatorii de film documentar şi de noile tehnologii o reprezintă şi workshopul susţinut de Stephane Siohan. Reporter de peste de 10 ani, Stephane Siohan cunoaşte bine România, locuind şi lucrând in Bucureşti timp de doi ani. Din Kiev până la Donetsk, trecând şi prin Cernobâl şi Lviv, el va difuza la Pelicam o serie de filme documentare care fac parte din webdocumentarul Gol! Ukraine şi va face, de asemenea, o demonstraţie a funcţiei interfeţei interactive.

Concertele susţinute de Robin and the Backstabbers şi Şuie Paparude vineri, respectiv duminică, în Piaţa Civică din centrul oraşului întregesc programul artistic din cele trei zile ale festivalului de film Pelicam.

Cine organizează

Festivalul Internaţional de Film Pelicam este un eveniment organizat de Asociaţia Culturală Les Herbes Folles şi, începând cu 2013, face parte din Green Film Network, reţeaua internaţională a festivalurilor de film de mediu.vPIFF 2013 este organizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Tulcea şi al Centrului Cultural „Jean Bart” Tulcea şi în parteneriat cu Organisation Internationale de la Francophonie – OIF, Ambasada Elveţiei în România, Institutul Goethe, Institutul Polonez Bucureşti, Consiliul Judeţean Tulcea, Institutul de cercetări Eco-Muzeale Tulcea, Ecocert România, Cinelabs România, Asociaţia Ateliere Fără Frontiere, Independenţa Film, Clorofilm, Asociaţia Vira si Asociaţia Green Renaissance Africa de Sud.

Cele mai citite

O persoană a fost ucisă pe teritoriul Rusiei într-un atac atribuit Ucrainei

O persoană a fost ucisă, sâmbătă, pe teritoriul Rusiei, în urma unui atac cu obuze atribuit Ucrainei, anunţă autorităţile locale, citate de agenţia de...

Munca  în zilele noastre

Cărți exaltate de perspectiva globalizării și electronizării (vezi Peter F. Drucker, Post-Capitalist Society,Harper, New York, 1994) spuneau că în lume se trece la o...
00:01:33

Membri din sindicate se adună în sprijinul scriitorilor de la Hollywood aflați în grevă

Sute de membri din sindicate s-au adunat în centrul orașului Los Angeles vineri (26 mai), într-o demonstrație pentru sprijinul scriitorilor greviști de la Hollywood,...
Ultima oră
Pe aceeași temă