18.4 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRusia se suspendă din acordul exporturilor de cereale ucrainene

Rusia se suspendă din acordul exporturilor de cereale ucrainene

Rusia a anunţat sâmbătă că îşi suspendă participarea la acordul ce asigură continuarea exporturilor de cereale ucrainene, vitale pentru aprovizionarea alimentară a ţărilor sărace, după atacul cu drone care a vizat în timpul dimineţii nave ruseşti în Crimeea, informează France Presse.

“Având în vedere actul terorist efectuat de regimul de la Kiev cu participarea unor experţi britanici împotriva navelor Flotei Mării Negre şi a navelor civile implicate în securitatea coridoarelor cerealiere, Rusia îşi suspendă participarea la implementarea acordului asupra exportului de produse agricole din porturile ucrainene”, a anunţat Ministerul rus al Apărării pe canalul Telegram.

Turcia și Rusia recunosc un acord privind exportul de cereale din Marea Neagră

Turcia a fost prima, iar apoi a venit și Rusia, care au recunoscut existența unui acord privind exportul de cereale de la Marea Neagră.

Turcia a anunţat un acord cu Ucraina, Rusia şi ONU care vizează reluarea exporturilor de cereale ucrainene blocate de Rusia. Momentul a marcat începutul sfârşitului unui impas care ameninţa milioane de oameni cu foametea.

Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a declarat miercuri că acordul va fi semnat atunci când părţile se vor reîntâlni săptămâna viitoare. Forma finală va include punct de control comune pentru verificarea cerealelor în porturi, rolul Turciei fiind asigurarea securităţii pentru rutele de export din Marea Neagră pentru grânele ucrainene. Turcia va înfiinţa un centru de coordonare cu Ucraina, Rusia şi ONU pentru exporturile de cereale, a spus Akar. Şeful personalului lui Volodimir Zelenski, Andriy Yermak, a scris pe Twitter: „Sarcina centrului va fi să monitorizeze şi coordoneze navigarea în siguranţă în Marea Neagră”, potrivit adevarul.ro.

În discursul său public zilnic, Zelenski a declarat: „Într-adevăr, facem eforturi semnificative pentru a restabili aprovizionarea cu alimente pe piaţa mondială. Şi sunt recunoscător Naţiunilor Unite şi Turciei pentru eforturile lor.” Ucraina, care a fost invadată de Rusia în februarie, a spus anterior că un acord părea la „doi paşi” datorită Turciei, care a fost gazda discuţiilor de la Istanbul. Secretarul general al ONU, António Guterres, a declarat că a fost făcut un „pas important înainte” către relansarea exporturilor de cereale ucrainene, dar a avertizat că „acum va fi nevoie de mai multe lucrări tehnice pentru a materializa progresul de astăzi”, scrie The Guardian.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Partidul AUR susține că este atacat prin intermediul unui ziar din Elveția

Politicianul Dan Tanasă, purtător de cuvânt al AUR, susține că partidul său este atacat prin intermediul unui ziar din Elveția, Neue Zürcher Zeitung (NZZ). "Un...

Rusia – Ucraina, ziua 767. Statele Unite au aprobat ajutorul pentru Ucraina, de 61 de miliarde USD

Camera Reprezentanților din Statele Unite a aprobat ajutorul pentru Ucraina, în valoare de 61 de miliarde de dolari. Votul în Camera Reprezentanților s-a desfășurat în...

Jurnalismul european reflectă provocările societății contemporane: Abuzuri, Traume și Sănătate Mentală

În cadrul celei de-a 12-a ediții a European Press Prize, 25 de povești din cinci categorii au fost nominalizate, din care mai mult de...
Ultima oră
Pe aceeași temă