16 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaMircea Geoană: „Agenți secreți ruși infiltrați în Ucraina încearcă să destabilizeze țara”

Mircea Geoană: „Agenți secreți ruși infiltrați în Ucraina încearcă să destabilizeze țara”

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a vorbit, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Digi24.ro, despre Grupul de Luptă al NATO care va fi desfășurat în România, despre agresivitatea crescândă a Rusiei și despre „Cea mai bună decizie luată vreodată de România” și anume aderarea la NATO.

Mircea Geoană, Secretar General Adjunct NATO, a vorbit într-un interviu televizat despre situația tensionată din Ucraina, despre grupul de luptă al NATO care va fi operațional în România și despre unul dintre cei mai importanți pași pe care țara noastră l-a făcut în istorie – aderarea la Alianța Nord-atlantică. 

Mircea Geoană este de părere că rușii pot invada oricând Ucraina
Rușii pot invada în orice moment Ucraina

Ultimele informații despre situația din Ucraina

Europa se află pe un butoi cu pulbere. Situația de la granița Ucrainei cu Rusia poate escalada în orice clipă. Atât americanii, cât și europenii anunță un război iminent. Deși rușii au spus de nenumărate ori că nu se pune problema să invadeze Ucraina, peste 150.000 de soldați sunt aliniați la frontiere, înarmați până-n dinți. Așteaptă un semnal. Occidentul fierbe, Ucraina iese în stradă și protestează. Kiev-ul este evacuat. Ambasada Americii e închisă. Cetățenii străini sunt sfătuiți să se repatrieze până nu e prea târziu. 

Joi, 17 februarie, în estul Ucrainei separatiștii pro ruși au deschis focul împotriva forțelor guvernamentale. În calea obuzelor a stat o grădiniță care a fost distrusă. Din fericire, nu a murit nimeni acolo. Separatiștii nu recunosc faptul că ei au inițiat primii atacul. Dau vina pe ucraineni. Iar aceștia din urmă spun că, dimpotrivă, ei au fost atacați, dar nu au ripostat tocmai pentru a nu da „apă la moară” rușilor care de abia așteaptă un motiv pentru a-i invada. Și oficialii americani spun că Putin se află în spatele atacului de la Stanțî Lugansk.

Mai e loc de negocieri? Mai e timp pentru discuții diplomatice? În ultima perioadă, tot ce s-a încercat în acest sens a eșuat lamentabil. Putin a avut întrevederi și discuții telefonice cu Biden, Macron, cancelarul germaniei, premierul marii Britanii, premierul Ungariei. Nimeni nu face nici un pas înapoi. Nimeni nu pare dispus la a face vreo concesie. Kremlinul e ferm pe poziții. Vrea ca NATO să își retragă influența din Europa de Est și să nu permită aderarea Ucrainei pe care dorește în continuare s-o controleze. Occidentul nu e dispus să accepte. Mai mult, de teama unui conflict în zonă, NATO și-a întărit apărarea prin dislocarea de trupe militare în România, Polonia și alte state de pe flancul de est al continentului. 

Mircea Geoană, la reuniunea miniștrilor apărării țărilor NATO
Reuniunea miniștrilor apărării țărilor NATO s-a pus problema înființării unor grupuri de luptă în estul Europei, inclusiv în România

Mircea Geoană: „Se încearcă crearea unui pretext pentru invazie”

În acest context, Mircea Geoană a explicat că Federația Rusă încearcă să obțină din partea Ucrainei o ripostă pentru a crea un pretext pentru acțiuni militare împotriva acestei țări. „Situația pe linia de demarcație din Donbas rămâne preocupantă. În acest moment sunt 150.000 de militari ruși masați pe cele trei laturi ale Ucrainei, la sud, la est și în nord și, din păcate, ceea ce președintele Putin a spus public de foarte multe ori, că ar urma o dezescaladare, acest lucru pe teren nu se constată, dimpotrivă, vedem un nivel de pregătire și de presiune al Federației Ruse care crește”. 

Secretarul general adjunct al NATO este de părere că încă mai este timp pentru negocieri, discuții și diplomație. Însă, dacă situația nu se va rezolva pe cale diplomatică iar Rusia va declanșa atacul, atunci consecințele pe care le asume vor fi severe. Este vorba despre sancțiuni care vor fi impuse Rusiei pe toate planurile. „Încă mai este timp pentru diplomație. Există, sper eu, luciditate și raționalitate în a vedea că o nouă incursiune militară împotriva unui stat independent, a doua, în termen de câțiva ani, împotriva Ucrainei va conduce la consecințe foarte severe la adresa Federației Ruse, politice, economice, de statut internațional. Sperăm că această logică a dialogului să aibă ecou la Moscova și invităm încă o dată Federația Rusă să continue dialogul, în plan bilateral cu SUA și cu NATO și cu OSCE”.

Agenți secreți ruși sunt infiltrați în Ucraina și încearcă sabotarea securității naționale

Deși Kremlinul a spus și a tot repetat că nu va ataca Ucraina, deși a declarat că deja își retrage anumite trupe militare și echipament de război de la graniță, acest lucru nu se întâmplă. Dimpotrivă. Sunt mai pregătiți ca oricând de război. Mircea Geoană a spus ceea ce au spus înaintea sa și americanii, și britanicii și francezii: „ Situația de pe teren nu este încurajatoare, vedem această mobilizare, vedem și riscul de a activa și alte instrumente, la limita intervenției militare, o masivă campanie de dezinformare și intoxicare la nivelul populației Ucrainei, atacuri cibernetice, acțiuni provocatoare, ca cele pe care le-am menționat la linia de frontieră, un număr semnificativ de agenți secreți ai FSB sunt infiltrați în Ucraina, încercând să provoace, foarte probabil, destabilizare și să creeze elemente suplimentare la adresa securității Ucrainei. Deci, de la atacuri hibride, la atacuri sub drapel fals, de la atacuri împotriva sistemului și regimului democratic de la Kiev, până la intervenție militară, tot spectrul de opțiuni pe care Federația Rusă le are, nu poate fi exclus și suntem, în continuare, foarte vigilenți, inclusiv întărind flancul estic al NATO.

Mircea Geoană: „Nici un centimetru din teritoriul aliat nu e în pericol”

Miniștrii apărării țărilor NATO au analizat opțiunea de înființare de noi grupuri de luptă în Europa de Sud-Est și în Europa Centrală. Europa de Sud-Est include, bineînțeles, Marea Neagră și România. „Liderii noștri militari au fost însărcinați, cum este procedura standard la NATO, să dea un aviz tehnic-militar cu privire la această opțiune. Așteptăm ca acest aviz să dureze relativ puțin, iar după aceea, avizul militar va reveni pe masa NATO. Vom lua decizia și, din acest moment, constituirea acestor grupuri de luptă va deveni o realitate. Anticipăm o perioadă relativ comprimată, până când se va forma Grupul de luptă din România condus de Franța.  

America trimite oameni suplimentari în România și în Polonia. SUA și-au suplimentat prezența și în forța de reacție rapidă a NATO. Avem în clipa de față, mobilizați pe zonă maritimă, vom continua patrularea în Marea Neagră, vom continua poliția aeriană, pe lângă Germania și Italia. Mare Britanie va participa cu avioane militare la poliția aeriană în România, aliații spanioli și italieni fac același lucru în Bulgaria, Portugalia patrulează spațiul aerian al Islandei. Avem un miliard de cetățeni în NATO și niciun centrimetru de teritoriu aliat nu este sub pericol. 

Mircea Geoană este de părere că rușii sunt preocupați ca nu cumva Ucraina să devină parte din NATO

Geoană: Rusia pune presiune nu numai pe Ucraina, ci și pe Georgia

Vă mai spun un lucru, pentru că știu că toată lumea este preocupată de situația foarte tensionată pe care o avem, dar dacă ne uităm puțin la motivele din spatele acestei acțiuni ultra agresive a Federației Ruse la adresa unui stat independent din Europa și chiar dacă nu este la aceeași intensitate și împotriva Georgiei este o presiune permanentă.

Însă, deocamdată, principala preocupare pentru Federația Rusă este riscul unei Ucraine democratice și ancorate în Occident, prospere, mândre, suverane. „Cred că asta este principala preocupare a Federației Ruse, și nu că NATO ar fi amenințător sau că ar avea intenții beligerante”.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Miniștrii de externe sprijină Ucraina, definesc prioritățile Consiliului Europei și adoptă un tratat privind inteligența artificială

În contextul în care Consiliul Europei împlinește 75 de ani, miniștrii afacerilor externe din cele 46 de state membre ale Consiliului Europei s-au reunit...

Lituania a preluat președinția rotativă a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei de la Liechtenstein

Lituania a preluat președinția rotativă a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei de la Liechtenstein, în cadrul unei reuniuni a miniștrilor afacerilor externe din...

Metodologia privind evaluarea externă a calității educației, în dezbatere publică

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică proiectul de Hotărâre privind aprobarea Metodologiei de evaluare externă a calității educației, precum și Criteriile, standardele...
Ultima oră
Pe aceeași temă