6.6 C
București
vineri, 23 februarie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaCe vor discuta prin telefon președinții Putin și Macron

Ce vor discuta prin telefon președinții Putin și Macron

O știre difuzată de agenția rusă TASS dezvăluie ce vor discuta prin telefon președinții Putin și Macron.

Convorbirea ar urma să aibă loc în ziua de marți, 29 martie 2022. Cu acest prilej, președintele Macron speră să cadă de acord cu președintele Putin asupra organizării unei operațiuni umanitare care să permită evacuarea civililor din orașul ucrainean Mariupol. În această acțiune ar urma să se implice Grecia și Turcia. Din știrea rusească nu rezultă care ar fi rolul concret al Franței.

Președinția franceză a specificat că președintele Macron “a avut deja o serie de lungi convorbiri cu președintele Rusiei”. “Franța are intenția să mențină deschis acest canal de dialog”, a subliniat Anne Claire Legendre, purtătoarea de cuvânt a Ministerului francez de Externe.

Președinții Putin și Macron s-au întâlnit la Moscova

Cea mai recentă convorbire prin telefon între cei doi șefi de stat fusese la 22 martie. Anterior, la 7 februarie, președintele Macron se întâlnise cu președintele Putin la Moscova. A fost faimoasa vizită în care Macron și Putin au stat în capetele opuse ale unei mese foarte lungi. O zi mai târziu, președintele Franței s-a dus la Kiev. La acel moment, președintele Macron susținea că Putin nu vrea să atace Ucraina, ci vrea doar „o clarificare” a relației Rusiei cu NATO și UE.

Totuși, la 24 martie 2022, Rusia a început războiul împotriva Ucrainei.

Disponibilitatea președintelui Franței de a continua dialogul cel al Rusiei intervine în contextul în care câteva mari firme din Franța au anunțat că nu-și vor suspenda afacerile în Rusia, în ciuda sancțiunilor decise de UE împotriva Rusiei.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Până la Silicon Valley, se surpă Dorobanțiul și avem Valea Silicoanelo aici la noi

Ilustrație: Marian Avramescu Până când o să ne ducă președintele Partidului Social Democrat (PSD), premierul Marcel Ciolacu, călare pe porcul care zboară, spre Statele...

Până la Silicon Valley, se surpă Dorobanțiul și avem Valea Silicoanelo aici la noi

Ilustrație: Marian Avramescu Până când o să ne ducă președintele Partidului Social Democrat (PSD), premierul Marcel Ciolacu, călare pe porcul care zboară, spre Statele...
Ultima oră
Pe aceeași temă