18.8 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaPreședintele Macron se întâlnește cu Putin, apoi se oprește în Ucraina

Președintele Macron se întâlnește cu Putin, apoi se oprește în Ucraina

Președintele Macron se întâlnește cu Vladimir Putin la Moscova, în ziua de luni, 7 februarie 2022. Imediat după vizita în Rusia, la întoarcerea spre Franța, președintele Macron se va opri la Kiev, unde va discuta cu președintele Ucrainei. Vizita în Ucraina este planificată marți, 8 februarie.

Ziarul britanic The Guardian anunță că Macron speră să poată oferi “o soluție istorică” pentru criza din Ucraina. Anterior actualei sale vizite la Moscova, președintele Franței avusese convorbiri telefonice cu președintele Rusiei și cu președintele SUA.

Pentru presa franceză, Macron a declarat că obiectivul lui Putin n-ar fi în mod real Ucraina, ci “o clarificare” a relației cu NATO și UE.

Statele Unite au anunțat că vor trimite suplimentar 3000 de militari în Polonia și în România. În România există deja circa o mie de militari americani, la mai multe baze militare.

Președintele Macron vrea ca Franța să trimită trupe în România

Separat, Franța a anunțat că va trimite trupe în România, sub mandat NATO. Aceste desfășurări de forțe aliate sunt menite să descurajeze o eventuală nouă agresiune a Rusiei în estul Europei.

Țara care ar putea fi atacată de Rusia este Ucraina, care nu este membru NATO ci doar țară parteneră. Din acest motiv, Ucraina nu poate fi apărată de NATO. Totuși, Ucraina primește sprijin, inclusiv militar, din partea unor state membre NATO. Statele Unite estimează că atacul Rusiei asupra Ucrainei se poate produce la mijlocul lunii februarie. Rusia ar avea, acum, circa 110.000 de militari la frontierele Ucrainei. Aceștia ar reprezenta 70 la sută din forța necesară pentru ca regimul Putin să invadeze Ucraina.

România va susține sancțiuni contra Rusiei, decise de NATO și UE

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că, indiferent de cum va evolua criza din Ucraina, România nu va fi atrasă într-un război cu Rusia. Totuși, România va susține sancțiunile contra Rusiei care ar fi decise de NATO și de UE, a precizat Aurescu.

“Este vorba de un răspuns din partea NATO pe de o parte, printr-o consolidare proporţională, dar consistentă a Flancului Estic. Pe de altă parte răspunsul este reprezentat de o reacţie a Uniunii Europene printr-un pachet foarte robust, foarte substanţial de sancţiuni”, a precizat ministrul român de Externe.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Joe Biden, discuție telefonică cu Benjamin Netanyahu

Preşedintele american Joe Biden a discutat duminică la telefon cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, prilej cu care şi-a reafirmat angajamentul ferm faţă de securitatea...

Ambasadoarea din Maroc, Maria Ciobanu, a sabotat România

În această perioadă se desfășoară la Meknes cea de a XVI-a ediție a Salonului Internațional al Agriculturii din Maroc, (SIAM) 2024, cel mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă