12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăInternaționalCorneliu Porumboiu: Premiile pentru 'După dealuri', o 'confirmare' pentru cinematografia românească

Corneliu Porumboiu: Premiile pentru ‘După dealuri’, o ‘confirmare’ pentru cinematografia românească

Cele două premii obţinute la Cannes de filmul ‘După dealuri’, semnat de românul Cristian Mungiu, confirmă calitatea cineastului şi a actorilor români, au declarat pentru AFP regizorii Corneliu Porumboiu şi Cristi Puiu, premiaţi în trecut pe Croazetă, potrivit Agerpres.

 

‘Aceste premii îl confirmă pe Cristian Mungiu în calitate de regizor, dar ele sunt la fel de importante pentru cinematografia românească’, a subliniat Corneliu Porumboiu, recompensat la Cannes, în 2006, cu Caméra d’Or pentru pelicula ‘A fost sau n-a fost?’ (12:08 East of Bucharest, titlul internaţional) şi, în 2009, cu Premiul Juriului la secţiunea ‘Un Certain Regard’ pentru ‘Poliţist, adjectiv’.

Cristian Mungiu a ştiut să redea unui fapt divers o ‘formă foarte obiectivă’ pentru a desena ‘o frescă a României de azi’, a adăugat el.

Scenariul peliculei are la bază romanele documentare ‘Spovedanie la Tanacu’ şi ‘Cartea judecătorilor’, scrise de fosta jurnalistă BBC Tatiana Niculescu-Bran, pornind de la cazul Irinei Cornici, tânăra care a murit, în 2005, în urma unui ritual de exorcizare la mânăstirea Tanacu din judeţul Vaslui.

Pentru Cristi Puiu, distins cu ‘Un Certain Regard’, în 2005, pentru ‘Moartea domnului Lăzărescu’, premiul pentru cea mai bună interpretare feminină, obţinut de cele două actriţe Cosmina Stratan şi Cristina Flutur, ‘face dreptate tuturor actorilor români’ şi ‘confirmă indirect şcoala românească de artă dramatică’.

Autoarea Tatiana Niculescu-Bran a afirmat la rândul ei că este ‘impresionată şi foarte fericită’ că acest film care a ‘păstrat cursul evenimentelor’ descrise în ancheta sa a fost premiat.

Regizorul român Cristian Mungiu a câştigat premiul pentru cel mai bun scenariu al Festivalului de Film de la Cannes, cu filmul ‘După dealuri’, iar cele două actriţe principale, Cosmina Stratan şi Cristina Flutur, au fost recompensate cu premiul pentru interpretare feminină.

Mungiu a câştigat în 2007 trofeul Palme d’Or al Festivalului de Film de la Cannes cu ‘4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile’.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă