16.1 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăInternaționalCopiii căpşunarilor, "orfanii" economiei româneşti

Copiii căpşunarilor, “orfanii” economiei româneşti

Povestea este foarte asemănătoare cu cea a miilor de puşti ai căror părinţi au luat calea exilului tocmai pentru a le construi copiilor lor o viaţă mai bună. Din păcate, traumele micuţilor rămaşi acasă de cele mai multe ori nu justifică sacrificiul făcut de părinţi.

Matei are 11 ani şi locuieşte împreună cu bunicul lui în Valea Jiului, părinţii fiind plecaţi la muncă în Italia. Între copil şi bunic se dezvoltă o relaţie de profundă complicitate. În urma unui incident, Matei este exmatriculat din şcoală, spre disperarea bunicului, care reacţionează violent. Copilul fuge de acasă. Peregrinările lui singuratice se transformă într-un traseu iniţiatic. Filmul tratează tema pierderii înainte de vreme a copilăriei şi a confruntării cu duritatea vieţii.

Copiii nimănui

Alexandra Gulea a mărturisit care este povestea din spatele poveştii: “La sfârşitul anilor ‘90, când copiii străzii erau o prezenţă care mă atingea în mod acut, aflându-mă la o filmare în Gara de Nord, am căutat un copil care să apară în filmul res­pectiv. După un joc de-a v-aţi ascunselea, m-am împrietenit cu Ionel. Avea 9 ani şi fugise de acasă. Era un copil de miner din Valea Jiului.(…) Când am luat decizia de a scrie un film de ficţiune am simţit nevoia să îl concep ca pe un soi de confesiune. Trebuia să încep cu copilăria, iar experienţa morţii ca punct de ruptură să devină o temă centrală.”

Producătorul Thomas Ciulei spune despre ”Matei, copil miner”, care a fost filmat în 36 de zile în Uricani şi-n Bucureşti: “Mă bucură foarte mult că acest film a ajuns în sfârşit pe ecranele cinematografelor. O producţie care a durat 4 ani şi care a strâns 10 coproducători şi cofinanţatori este mereu un test de răbdare şi perseverenţă din partea tuturor. Tematizarea problemei sociale a copiilor care cresc fără părinţi atinge un nerv dureros al realităţii româneşti. Speranţa mea este ca filmul să aducă în discuţia publică această situaţie care poate avea consecinţe grave la nivelul societăţii noastre”.

„Matei, copil miner” a fost nominalizat la „Big Screen Award” 2013, la IFF Rotterdam. La Pesaro IFF of New Cinema, filmul a primit Marele Premiu „Lino Micciché” şi premiul „Young Critics Award”, Italia, 2013. De asemenea, lungmetrajul produs de Thomas Ciulei a luat Marele Premiu la Festivalul Interna­ţional al Producătorilor Regiofun de la Katowice.

Regizoarea

Alexandra Gulea s-a născut la Bucureşti, în 1970. În 1990, studiază în cadrul Academiei de Arte Frumoase din Bucureşti, iar în 1997 a absolvit “cum laude” cursurile “École Nationale Supérieure des Beaux Arts” din Paris.
În anul 2000 semnează un prim scurtmetraj, „Anonim”, film care obţine mai multe premii în festivaluri: FFF Bayern, Münich Documentary Film Festival, Minority Prize Mediawave, Györ (Ungaria). Filmul participă şi în competiţia internaţională a Oberhausen Festival din Germania, cel mai vechi festival de scurtmetraje din lume, fondat în 1954. Al doilea său scurtmetraj, ”The fourth wall”, este selecţionat în cadrul aceluiaşi festival, un an mai târziu.
În 2003, serialul pentru televiziune „Hacker”, regizat de Alexandra Gulea şi Stere Gulea, primeşte premiul APTR pentru cea mai bună ficţiune. Un an mai târziu apare documentarul „Dumnezeu la saxofon, dracu’ la vioară”, care participă la numeroase festivaluri. Un alt scurtmetraj, „Azi eram frumoasă, jună”, apare în 2007.

Cele mai citite

Surpriză pe Wembley! Manchester United a învins-o pe rivala City și a cucerit Cupa Angliei

Manchester United a cucerit Cupa Angliei după ce s-a impus cu scorul de 2-1 în finala disputată în compania marei rivale Manchester City, pe...

nu l-a și spălat, când l-a scos din mocirlă

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Partidului Social Democrat (PSD), premierul Marcel Ciolacu, a explicat de ce Partidul Național Liberal (PNL), care stă drepți, de ceva...

Înscrierea la creşă sau la grădiniţă începe luni

Înscrierea la creşă sau la grădiniţă începe luni şi se încheie pe 14 iunie - prima etapă, potrivit metodologiei şi calendarului elaborate de Ministerul...
Ultima oră
Pe aceeași temă