16.1 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăInternaționalCe filme de Oscar vedem la Festivalul NexT

Ce filme de Oscar vedem la Festivalul NexT

Filme premiate cu Oscar, scurtmetraje SF, horror sau „de artă“, filme scurte pentru copii pot fi vizionate începând de pe 6 aprilie la Festivalul Internaţional NexT. Este a cincea ediţie a celui mai important eveniment dedicat scurtmetrajelor din România. Înfiinţat în memoria regizorului Cristian Nemescu şi sunetistului Andrei Toncu, ucişi într-un accident rutier în 2006, festivalul include, ca de obicei, proiecţii cu filmele celor doi. Anul acesta „California dreamin’“ şi scurtmetrajele lor vor fi proiectate în capusuri universitare, în Regie şi la ASE.

În competiţia NexT 2011 se regăsesc şi câteva filme româneşti printre care „Adulter“ (r. Peter Kerek), „Apele tac“ (r. Anca M. Dunga) selecţionat anul acesta la Berlinale şi „Strung Love“ (r. Victor Dragomir)- “o comedie disco cu liceeni“.

Pe lângă seminarii (de regie, de critică, de sound design, de scenaristică, de producţie), festivalul include mai multe programe speciale, pentru toate gusturile. Vineri 8 aprilie,  de la 21.30 la Cinema Scala, pot fi vizionate scurtmetraje premiate cu OSCAR în ultimii cinci ani. Pentru pasionaţii de new media şi tehnologii interactive NexT a pregătit un adevărat „live cinema performance“, în programul „New Trends, New Technologies“.

O altă noutate a Festivalului NexT 2011 este programul „Necenzurat“, cu filme pentru publicul lipsit de inhibiţii şi prejudecăţi. Proiecţia va avea loc joi, 7 aprilie, de la ora 20:30 la Cinema Elvira Popescu iar accesul este permis doar persoanelor peste 18 ani. Titlurile acestei proiecţii îndrăzneţe vorbesc de la sine, fiind  mai mult decât sugestive: „Threesome“ (r. Johannes Dullin, Germani/Olanda, 2009), „Joacă-te cu mine“ (r. Piotr Sutkowski, Polonia, 2010), „Carne“ (r. Carlos Conceicao, Portugalia, 2010), „Iepurele şi prostituata“ (r. Guerin Van De Vorst, Belgia, 2010), „Impulsuri“ (r. Jose Manuel Carrasco, Spania, 2009), „Înmuguriri“  (r. Pao Paixao, Elveţia, 2010), „Doar pentru sex “ (r. Olivier Nicklaus, Franţa, 2010).

Sâmbăta dimineaţa  a fost dedicată filmelor pentru copii. Programul NexT Kids, destinat copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 12 ani, cuprinde o serie de  filme scurte, majoritatea animaţii, din Marea Britanie, Germania, Elveţia şi România. Proiecţia de o oră va fi urmată, în holul cinematografului Scala, de două ore de activităţi menite să-i distreze pe micuţii spectatori.

Nu lipsesc nici anul acesta  secţiunile „Short Matters“ – care prezintă scurtmetrajele nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film; „Şi ei au fost Next Generation“ – lungmetrajele de debut ale unor foşti participanţi la NexT; „Semaine de la Critique“ – scurtmetraje selecţionate la prestigiosul Festival de Film de la Cannes. Cea mai populară secţiune, „Festival Friends“ cuprinde 11 scurtmetraje, din care patru în premieră absolută: „Camelia“, cel mai recent scurtmetraj al regizorului Marian Crişan, „Film pentru prieteni“ realizat de Radu Jude, şi comediile „Bora-Bora“ (regia Bogdan Mirică) şi „Numărătoare Manuală “ (regia Daniel Sandu).

 

Competiţia de anul acesta cuprinde 26 de titluri, din cele 1000 înscrise, selecţionate de criticul de film Andrei Gorzo şi co-selecţionera Irina Trocan, câştigătoarea concursului de critică iniţiat de NexT în 2010. Despre competiţia din 2011, directorul artistic al festivalului, Andrei Gorzo, susţine că “va placea publicului mai mult decât oricare dintre competiţiile precedente de la NexT“. Între aceste filme se regăsesc comedii, drame, filme SF, horror, filme experimentale sau producţii deja premiate la festivaluri importante.


Cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Film NexT are loc în perioada 6-10 aprilie 2011 la Cinema Scala, Cinema Elvira Popescu si Mansarda Cărtureşti. Preţul unui bilet la o proiecţie este de 10 lei iar un abonament costă 100 lei, dar spectatorii pot opta între diferite tipuri de abonamente şi bilete iar studenţii beneficiază de preţ redus.

Cele mai citite

EXCLUSIV. Pasivitatea Ministerului Turismului a condus compania statului LIDO SA în faliment. Blat în favoarea afacerii fostului ministru Bogdan Drăgoi?

Numiri cu întârziere ale administratorilor speciali, schimbări suspecte ale acestora și lipsa unei apărări firești în instanțe sunt doar o parte dintre deciziile luate...

Interviul lui Volodimir Zelenski – bombă cu ceas pentru Occident

Se apropie Summitul aniversar al NATO de la Washington, din 9 -11 iulie 2024. Se împlinesc 75 de ani de la înființarea Alianței militare. Liderul de...

Panică la sediul Comitetului Național Republican din Washington: un pachet suspect care conținea două fiole de sânge a fost livrat în clădire

Sediul Comitetului Național Republican din Washington a fost evacuat pentru scurt timp miercuri după ce un pachet suspect care conținea două fiole de sânge...
Ultima oră
Pe aceeași temă