Foto Arhiva

Canada, determinată să recheme familiile diplomaţilor instalaţi la Havana

Canada a decis să recheme în ţară familiile diplomaţilor instalaţi la Havana, în timp ce continuă ancheta legată de "simptomele medicale neobişnuite" de care s-au plâns anul trecut o parte dintre aceştia, transmite marţi dpa.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 17.04.2018 - 11:24

Familii de diplomaţi revenite în Canada au continuat să se plângă de simptome precum ameţeală, dureri de cap şi incapacitate de concentrare, iar în unele cazuri astfel de manifestări păreau să scadă în intensitate pentru a reveni apoi, a anunţat luni într-un comunicat Departamentul canadian pentru afaceri globale (Global Affairs), precizând că de acum înainte diplomaţii în misiune în Cuba nu vor mai fi însoţiţi de familii.

Şi diplomaţi americani din Cuba s-au plâns de aceleaşi simptome misterioase în 2016, iar ulterior Washingtonul ar fi început să analizeze posibilitatea ca acestea să fie provocate de aparate cu ultrasunete, aminteşte dpa.

Guvernul canadian a exclus dintre posibilele cauze folosirea unor astfel de aparate, precum şi boli cu origine psihologică, a relatat CBC Bews.

Luni, autorităţile canadiene au indicat în schimb că specialişti americani şi canadieni care i-au examinat pe cei afectaţi au luat în calcul "un nou tip de posibile leziuni cerebrale".

"Este nevoie de cercetări suplimentare pentru a înţelege mai bine. Cauza rămâne necunoscută, dar poate fi la mijloc intervenţia umană", a admis Departamentul pentru afaceri globale, menţionând că testarea calităţii apei şi a aerului nu a dus la niciun rezultat care să poată contribui la explicarea fenomenului.

Ministerul canadian a subliniat în acelaşi comunicat că menţine o "relaţie pozitivă şi constructivă cu autorităţile cubaneze, cu care cooperează îndeaproape" în această problemă.

Comentarii