Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Boris Johnson, despre ce se va întâmpla cu Marea Britanie după Brexit

Premierul britanic Boris Johnson a promis vineri o Marea Britanie "întoarsă spre exterior" după Brexit, într-o declaraţie publică în ajunul summitului G7 de la Biarritz.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 24.08.2019 - 12:40

"Mesajul meu către liderii G7 în această săptămână este: Marea Britanie pe care o conduc va fi o naţiune internaţională, întoarsă spre exterior şi sigură de ea", a scris vineri Boris Johnson, care s-a angajat că ţara sa va ieşi din Uniunea Europeană la 31 octombrie, cu sau fără un acord de retragere. Această poziţie îngrijorează mediile economice, care se tem de efectele unei ieşiri brutale din UE, şi divizează ţara, inclusiv tabăra conservatoare a premierului, o parte a acesteia dorind menţinerea unor relaţii strânse cu blocul comunitar.

"Anumite persoane pun sub semnul întrebării decizia democratică a acestei ţări, temându-se că ne vom retrage din lume'', afirmă Boris Johnson, făcând referire la rezultatul referendumului din iunie 2016, la care britanicii au decis în procent de 52% ieşirea ţării lor din Uniunea Europeană. ''Anumiţi cred că zilele cele mai bune ale Regatului Unite sunt în spatele nostru. Le spun acestor oameni: vă înşelaţi grav'', as mai spus şeful Executivului de la Londra, citat de Agerpres. El a adăugat că: "Vom rămâne în centrul alianţelor în toată lumea. Şi vom continua să ne punem toate competenţele în materie de diplomaţie, de apărare şi de dezvoltare în serviciul menţinerii şi păstrării ordinii internaţionale, de care depind pacea şi prosperitatea".

Totodată, premierul britanic a dat asigurări că ţara sa nu va ignora niciodată responsabilităţile aparte care îi revin în calitate de pilon şi arhitect al sistemului internaţional. Summitul de la Biarritz va fi primul la care Johnson va participa ca prim-ministru al Marii Britanii. El va discuta despre planurile sale pentru Brexit cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi pe teme comerciale cu liderul de la Casa Albă, Donald Trump.

Comentarii