"Am fost "antrenat să ucid" de către Statul Islamic"

Tânărul irakian acuzat de atentatul din staţia de metrou Parsons Green din Londra, care a făcut 30 de răniţi în septembrie anul trecut, a afirmat că a fost "antrenat să ucidă" de către gruparea Stat Islamic, potrivit documentelor prezentate miercuri la deschiderea procesului său.

Share

Iulian Budușan 0 comentarii

07.03.2018 - 20:32

Ahmed Hassan Mohammed Ali, un irakian de 18 ani cu domiciliul în Surrey (sud-vest de Londra), este acuzat de tentativă de omor şi de utilizarea unui dispozitiv exploziv susceptibil să pună în pericol viaţa altora, fapte pentru care el a pledat "nevinovat".

Tânărul a sosit în Regatul Unit în octombrie 2015 trecând tunelul de sub Canalul Mânecii la bordul unui camion. Apoi, el a cerut azil politic în ianuarie 2016, "de teama Statului Islamic".

Miercuri, Curtea Penală Old Bailey din Londra a citit notele luate în timpul unui interviu între tânăr şi serviciile britanice de imigrare.

El vorbea despre viaţa sa în Irak şi spune ca a fost forţat să se supună SI pentru a evita represalii împotriva familiei sale. "Ne-au antrenat să ucidem. Totul se bazează pe religie", a declarat el cu această ocazie, spunând că s-a antrenat împreună cu alte aproximativ o mie de persoane.

Atentatul, comis la 15 septembrie 2017 cu o bombă artizanală ce a funcţionat prost, plasată în metrou la oră de vârf, a făcut 30 de răniţi, dintre care niciunul grav, în staţia Parsons Green din sud-vestul capitalei britanice.

Potrivit procurorului, bomba conţinea câteva sute de grame de TATP (peroxid de acetonă), un exploziv folosit des de jihadişti.

SI a revendicat atentatul, dar autorităţile britanice rămân circumspecte în acest subiect.

Acest atac a fost al cincilea ce a lovit Marea Britanie în şase luni. Treizeci şi cinci de persoane au fost ucise în cele anterioare.

Comentarii