Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Alertă de pestă porcină în Cehia și Polonia

Germania este în stare de alertă maximă, după ce descoperirea unor noi cazuri de pestă porcină africană în Polonia şi Cehia a crescut riscul ca boala să treacă graniţa.

Iulian Budușan 0 comentarii

Actualizat: 09.01.2018 - 17:26

Un purtător de cuvânt de la institutul de sănătate animală Friedrich Loeffler Institute (FLI) a declarat marţi că există un risc ca oamenii să transporte boala peste graniţă. Un risc deosebit îl reprezintă deşeurile alimentare colectate de la spaţiile de servicii de pe autostrăzi pentru a fi depozitate.

Pesta porcină africană a progresat spre vest începând din Georgia şi Rusia până la graniţa de est a Uniunii Europene, până acum fiind semnalată în şase state membre UE. Boala nu prezintă un risc pentru om, dar este fatală pentru porcii domestici şi cei mistreţi deoarece nu există un vaccin împotriva ei. O epidemie serioasă ar putea provoca pierderi financiare majore pentru crescătorii de porci.

De la finele lunii noiembrie şi începutul lunii ianuarie, în Polonia au fost semnalate 279 de noi cazuri de pestă porcină africană, iar acum se pare că boala se extinde vest spre capitala Varşovia. În Cehia au fost semnalate 25 de noi cazuri concentrate în apropiere de frontiera cu Slovacia.

În ultimul an au fost semnalate 248 de cazuri de pestă porcină africană la porci domestici şi 3.859 la porci mistreţi au fost semnalate în statele baltice, Ucraina, România, Polonia şi Cehia, a subliniat institutul de sănătate animală Friedrich Loeffler Institute.

În România, singurul focar de pestă porcină africană, descoperit în municipiul Satu Mare, a fost stins oficial, la finele lunii noiembrie.

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de 100% pentru animalele care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecţie la venirea în contact cu animalele bolnave. Specialiştii veterinari menţionează că pesta porcina africană nu se transmite de la animal la om.

Comentarii

loading...