25.8 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăInternaționalAfghanistanUniversitățile din Afganistan se redeschid pentru femei, dar cu reguli stricte

Universitățile din Afganistan se redeschid pentru femei, dar cu reguli stricte

Universitățile publice din Afganistan s-au deschis miercuri pentru femei, însă sub un cod strict de reguli. Este prima dată când studentele pot reveni în campus, de când puterea a fost preluată de talibani.

Administrația talibană nu și-a anunțat oficial planul pentru studiile universitare ale femeilor. Cu toate acestea, oficialii din domeniul educației au spus că femeilor li se permite să participe la cursuri cu condiția să fie separate de studenții de sex masculin.

Universitățile din Afganistan pot să primească femei la cursuri

Khalil Ahmad Bihsudwal, șeful Universității Nangarhar, a declarat pentru Reuters că studenții și studentele de la instituție vor urma cursuri separate. O studentă la medicină de la universitate, care a cerut să nu fie numită din motive de securitate, a spus că orele au fost împărțite în funcție de sex, dar nu este clar dacă femeilor le vor preda profesori bărbați.

„Doar turele noastre de studiu sunt separate, deși ni s-a spus să nu ne plimbăm prin universitate până când timpul băieților nu se termină”, a spus ea.

Shaker Wahidi, un oficial al Ministerului Învățământului Superior din Afganistan a declarat că universitățile din zonele mai reci ale țării se vor deschide în martie atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

Talibanii au interzis anterior dreptul femeilor la educație

Sub conducerea lor anterioară, din 1996 până în 2001, talibanii islamiști din linia dură au interzis femeilor și fetelor dreptul la educație. Unele universități private s-au redeschis, dar în multe cazuri studentele nu s-au putut întoarce la cursuri, iar în multe provincii fetelor încă nu li sa permis să se întoarcă la liceu.

Nicolette Waldman, avocat pentru drepturile omului și cercetător din Programul de răspuns la criză al Amnesty International, a salutat deschiderea universităților, dar a spus că este nevoie de mai multe îndrumări pentru studenții mai tineri.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă