24.9 C
București
marți, 5 iulie 2022
AcasăInternaționalAfghanistanTalibanii interzic deplasările pe distanțe lungi pentru femeile din Afganistan

Talibanii interzic deplasările pe distanțe lungi pentru femeile din Afganistan

Femeile din Afganistan nu mai pot călători singure pe distanțe lungi. Talibanii au interzis deplasările fără a fi însoțite de o rudă de sex masculin.

Directiva, emisă duminică, este cea mai recentă limitare a drepturilor femeilor de când gruparea islamistă a preluat puterea în august. Majoritatea școlilor secundare rămân închise pentru fete, în timp ce majorității femeilor li s-a interzis să lucreze.

Grupul de campanie Human Rights Watch a spus că noua restricție este și mai dură. Heather Barr, directorul asociat al grupului pentru drepturile femeilor, a declarat agenției de presă AFP că ordinul „oprește oportunitățile [femeilor] de a se putea mișca liber” sau „de a putea fugi dacă se confruntă cu violență în casă”.

Femeile din Afganistan nu pot pleca neînsoțite pe o rază mai mare de 72 km

Cea mai recentă directivă, emisă de Ministerul Taliban pentru Promovarea Virtuții și Prevenirea Viciului, spunea că femeile care călătoresc mai mult de 72 km ar trebui să fie însoțite de un membru apropiat al familiei.

„M-am simțit foarte rău”, a declarat Fatima, o moașă care locuiește în Kabul, pentru BBC, reacționând la directivă. „Nu pot să ies independent. Ce ar trebui să fac dacă fie eu, fie copilul meu suntem bolnavi și soțul meu nu este disponibil?”

Femeia a declarat că talibanii le-au furat drepturile și fericirea. Documentul solicită proprietarilor de vehicule să refuze călătoriile femeilor care nu poartă măști islamice pentru cap sau pentru față. Nu a fost specificat ce tip de acoperământ să poarte.

De când au preluat puterea în urma plecării forțelor americane și aliate, talibanii le-au spus majorității lucrătoarelor să rămână acasă. Talibanii spun că restricțiile sunt „temporare” și sunt aplicate doar pentru a se asigura că toate locurile de muncă și mediile de învățare sunt „sigure” pentru femei și fete.

În timpul guvernării lor anterioare din anii 1990, femeilor li s-a interzis accesul la educație și la locul de muncă. Luna trecută, grupul a interzis femeilor să apară în drame de televiziune și le-a ordonat jurnalistelor și prezentatoarelor să își acopere capul la televizor.

Citește ROMANIA LIBERA și pe Google News.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă