21 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăGDPRVaricele, o boală profesională. Află cum poţi trata varicele nedureros

Varicele, o boală profesională. Află cum poţi trata varicele nedureros

Varicele sunt, în cele mai multe dintre situaţii, o boală profesională care afectează persoanele ce sunt nevoite să petreacă mult timp în picioare la locul de muncă.

Această boală poate fi complet asimptomatică. De obicei, persoanele care suferă de varice observă apariţia pe picioare a unor vene inflamate, de culoare albastră, chiar sub suprafaţa pielii. În timp, apar şi alte simptome uşoare, respectiv o senzaţie de arsură sau de greutate în picioare, mai amplificată în cursul zilei sau după perioade îndelungate de stat în picioare sau pe scaun. Indivizii pot resimţi, de asemenea, o inflamaţie uşoară, de obicei, doar la nivelul piciorului şi gleznei, sau mâncărime la nivelul pielii de deasupra varicelor. Apariţia unor complicaţii serioase poate duce la ulceraţii, edemul membrelor, jenă la mers şi predispoziţia la dermite rebele la tratament. 

În aceste condiţii, medicamente tonice care ajută la întărirea pereţilor venelor sau chiar şi orice tip de activitate fizică au un efect benefic asupra picioarelor.

„Boala varicoasă este o afecţiune cronică generală, caracterizată printr-un proces degenerativ al peretelui venos. Aceasta are o evoluţie lentă, între 10 şi 20 se ani, iar procesul varicos nu de limitează numai la peretele venei, ci se extinde şi la ţesuturile din jur. Varicele, manifestarea clinică locală a bolii varicoase, sunt dilataţii subcutanate ale venelor superficiale, inestetice, de mărime şi densitate variabile, în funcţie de faza evolutivă, generând un aspect inestetic al picioarelor”, a explicat prof. univ. dr. Mircea Pătruţ, medic în cadrul Centrului Medical Focus.

Principalele cauze ale apariţiei varicelor

Varicele şi boala varicoasă apar din diverse cauze, cum ar fi presiunea crescută în venele picioarelor, leziuni la nivelul venelor picioarelor sau la nivelul valvelor venelor de la picioare, adică apariţia unor structuri anatomice care nu permit curgerea sângelui decât într-o anumită direcţie.

„Există două categorii de varice, cele hidrostatice primitive, care nu au o cauză evidentă şi varicele secundare care au o cauză detectabilă. Acestea la rândul lor sunt împărţite în: varice posttrombotice (cauzate de tromboflebită), varicele posttraumatice (după traumatisme care rup valvele venoase), varice după stenoze ale trunchiurilor venoase profunde, varice iatrogene (post ligatură chirurgicală voită sau accidentală a unui trunchi venos superficial) şi varice secundare congenitale, care apar imediat după naştere şi care se datorează unor malformaţii congenital vasculare”, a spus dr. Mircea Pătruţ.

Tromboflebita superficială 

Principala cauză a apariţiei varicelor este tromboflebita superficială, o afecţiune a circu­la­ţiei sangvine care afectează venele de la suprafaţa pielii, cel mai adesea la nivelul gambelor, şi se manifestă prin apariţia unui cheag sanguin la nivelul ve­nelor, ce duce la îngroşarea lor. Tromboflebita superficială poate apărea în timpul sarcinii,  în urma unui zbor cu avionul sau atunci când o persoană stă o perioadă lungă de timp imobilizată la pat sau în scaun cu rotile.

Tumoarea abdominală sau fibromul uterin

Un alt factor cauzator de varice este tumoarea abodminală sau fibromul uterin. Fibromul uterin reprezintă o masă celulară care apare sub forma unei excrescenţe benigne la nivelul uterului femeilor aflate la o vârstă reproductivă. Acesta se poate dezvolta în interiorul cavităţii uterine, la exteriorul uterului sau în grosimea peretelui acestuia. În timp, hormonii secretaţi de corpul femeii, estrogenii şi progesteronul, determină creşterea fibromului.

Sarcina

În perioada sarcinii, din cauza dublării volumului sanguin, dar şi a faptului că femeia gravidă începe să câştige kilograme în plus, venele încep să fie suprasolicitate şi astfel apar varicele. În această situaţie, sângele în loc să se întoarcă la inimă stagnează. „Modificările hormonale din perioada de sarcină, de fapt progesteronul, este cel care determină relaxarea pereţilor venelor făcându-i mult mai vulnerabili în această perioadă. Efectele bolii varicoase pot fi stopate prin purtarea ciorapilor elastici compresivi pe tot parcursul sarcinii şi prin evitarea statului în picioare o perioadă lungă de timp”, a spus prof. univ. dr. Mircea Pătruţ, medic în cadrul Centrului Medical Focus.

Deficienţa ereditară în structura ţesutului conjunctiv

Structura valvelor venelor predispuse la insuficienţă valvulară din cauza deficienţei ereditare în structura ţesutului conjunctiv al organismului, urmată de reîntoarcerea şi stagnarea sângelui la nivelul picioarelor, duce la apariţia varicelor şi a celorlalte tulburări trofice locale. Această deficienţă a ţesutului conjunctiv predispune şi la apariţia herniilor abdominale, a piciorului plat sau a hemoroizilor, afecţiuni ce sunt frecvent asociate varicelor.

Cum putem trata varicele nedureros

Tratamentul varicelor este personalizat pentru fiecare individ, în funcţie de cauza şi gravitatea bolii. Înaintea stabilirii modali­tăţii terapeutice pentru fiecare individ, se impune o evaluare a pacientului pentru a determina cauza varicelor care trebuie tratată, în caz contrar boala poate să recidiveze. După evaluarea com­pletă a pacientului, se trasează o metodă de tratament personalizată.

Pentru tratarea varicelor, se pot folosi diverse tehnici, cum ar fi cura chirurgicală clasică, ablaţia cu energie laser, radio­frecvenţă şi drenaj postural (po­ziţie cu picioarele ridicate) sau contenţia elastică externă (por­tul de ciorap sau faşă elastică cu diverse grade de compresie).

Efectele cele mai spectaculoase se obţin prin metoda ablaţiei sistemului venos superficial cu energie laser sau radiofrecvenţă. Această tehnică foarte complexă presupune introducerea prin­tr-o puncţie (injecţie) a ener­­giei laser în cele două trunchiuri venoase superficiale ale pi­cioarelor. Costul unei inter­ven­­ţii de acest fel porneşte de la 200 de euro şi poate ajunge la 400 euro.

„După orice procedură terapeutică se asociază obligatoriu drenajul postural şi con­ten­­ţia elastică externă, adică purtarea unei feşe elastice de diverse grade de compresiune până sub genunchi sau dres cu chi­lot, cel puţin 2 ani după ope­raţie”, a adăugat dr. Mircea Pătruţ. 

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Poliția din SUA, din nou în centrul unui scandal. Un nou caz ,,George Floyd” s-a petrecut recent

Poliția americană este din nou în centrul unui scandal după ce a arestat pe 18 aprilie un bărbat de culoare. În timpul operațiunii din...

Fosta închisoare de la Râmnicu Sărat devine Memorial dedicat victimelor comunismului. Proiectul fusese lansat acum 11 ani

În incinta fostei închisori de la Râmnicu Sărat vor fi construite, până în anul 2026, Memorialul „Închisoarea Tăcerii” și Centrul Educațional privind Comunismul în...

Poliția din SUA, din nou în centrul unui scandal. Un nou caz ,,George Floyd” s-a petrecut recent

Poliția americană este din nou în centrul unui scandal după ce a arestat pe 18 aprilie un bărbat de culoare. În timpul operațiunii din...
Ultima oră
Pe aceeași temă