Preparaţi găluştele şi tăiţeii din legume şi nu ţineţi mâncarea la frigider mai mult de o zi.
Una dintre recomandările specialiştilor pentru prepararea supelor este să nu fierbeţi legumele prea mult, ci cât să-şi menţină o uşoară duritate, pentru ca vitaminele şi mineralele să se păstreze într-o cantitate cât mai mare. „În străinătate legumele se pun la sfârşit, aproape nefierte, şi sunt şi mai gustoase. Şi legumele congelate se pun spre sfârşit, fără să mai aşteptaţi să se dezgheţe”, recomandă Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti. De asemenea, folosiţi sare de masă nerafinată sau sare de mină nerafinată. „Crutoanele nu trebuie prăjite în ulei nerezistent la temperatură. Folosiţi pâinea integrală, uşor rumenită în ulei de măsline condimentat”, vă sfătuieşte Mencinicopschi.
Supa trebuie consumată imediat ce se răceşte, nefiind recomandată păstrarea ei la frigider mai mult de o zi. „Cei mai mulţi oameni nu controlează temperatura din frigider, astfel încât ea poate ajunge şi la 7-10 grade C. Apar microorganisme periculoase care pot provoca botulism”, explică specialistul. Dacă vreţi să păstraţi supa mai mult timp, porţionaţi-o şi puneţi-o în congelator, unde temperatura trebuie să fie de minimum -18 grade C.
Găluşte cu nuci pisate şi migdale
Supa de pui cu găluşte are efecte imunostimulatoare, remineralizează organismul şi oferă vitamine. Este indicată inclusiv în dietele celor care vor să-şi menţină greutatea. „Ar fi de preferat ca găluştele să fie preparate tot din legume, deoarece asocierea dintre carne şi legume este corectă, dar nu şi cea dintre carne şi glucide, adică griş, care poate cauza balonări, alergii alimentare şi chiar boli cronice”, spune specialistul în nutriţie. Pentru a prepara găluşte din legume, puteţi folosi orice produse vă plac, le pasaţi şi le amestecaţi cu albuş de ou. Mai puteţi adăuga în găluşte nuci pisate sau migdale.
Dacă preparaţi supă de găină cu tăiţei, folosiţi tăiţei din legume tăiate foarte subţire, aşa cum sunt spre exemplu cele din salatele ambalate în pungi. Supele cu tăiţei din legume pot fi consumate şi de persoanele intolerante la gluten, precum şi de diabetici.
Obiceiul de a pune ouă în supă, la final, nu este chiar recomandat, deoarece în asociere cu carnea, supa devine greu de digerat, producând disconfort, gaze şi substanţe toxice, mai ales la nivelul colonului. „Se pot folosi zdrenţe din praz tăiat şi călit uşor în ulei de măsline sau palmier nehidrogenat, condimentat după gust”, spune Mencinicopschi. În funcţie de gusturi, puteţi folosi şi alte legume.
Mâncaţi cu prudenţă supă de ceapă
Supa de ceapă trebuie consumată cu moderaţie. Ceapa se prăjeşte uşor în ulei de măsline sau de palmier nehidrogenat, până se înmoaie. Reţeta tradiţională recomandă să adăugaţi făină, să amestecaţi şi să stingeţi cu supă de zarzavat sau cu apă rece. Se lasă să clocotească câteva minute şi se adaugă smântână. „Nu este recomandată adăugarea făinei şi prăjirea acesteia, deoarece se generează substanţe toxice şi iritante pentru tractul gastrointestinal”, spune Mencinicopschi. Smântâna creşte mult densitatea energetică a supei.