9.6 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăGDPRTinerii italieni, vrajiti de drogul de pe micul ecran: Vicodin

Tinerii italieni, vrajiti de drogul de pe micul ecran: Vicodin

Parintii italienii sunt tot mai ingrijorati. Adolescentii lor au inceput sa foloseasca un analgezic popularizat de serialul american "Dr. House" (House MD). Se numeste Vicodin, are efectul unui drog si da dependenta. Este acelasi care a fost gasit si in corpul lui Michael Jackson.

Vicodin este unul dintre cele trei medicamente analgezice (din opt) pe care Michael Jackson le lua zilnic intr-un cocktail care probabil ca i-a oprit inima. Sunt si pilulele luate in cantitate mare de Dr. House, protagonistul serialulului TV omonim pentru a-si alina durerea din piciorul drept, survenita ca urmare a unei ischemii diagnosticate cu intarziere. Este un remediu puternic impotriva durerii cronice, dar care se poate transforma intr-un drog daca este luat dincolo de necesitatile terapeutice. Totodata, creeaza dependenta, asa cum recunoaste insusi Dr. House.
Este vorba de stupefiante legale, de halucinogene dar fara riscul de infierare. Fenomenul, cunoscut de mult timp in SUA a inceput acum sa se raspandeasca si in Italia, informeaza La Stampa. Adolescentii italieni au descoperit pilulele Dr. House, dar pentru a se droga.

Descoperirea a fost facuta de un mic laborator de provincie, ''Studio Lab 2000'' din Castelfranco Emilia (Modena, nordul Italiei). In urma cu sase luni, biologii Milena Dondi si Roberta Mazza au introdus ancheta privind folosirea si abuzul de substante stupefiante prin analiza firelor de par. ''De atunci, am analizat circa 400 de suvite de par. Ne vin din intreaga Italie. Este vorba preponderent de parinti care au suspiciuni legat de copiii lor. Ne contacteaza prin telefon, noi dam un cod alfanumeric iar apoi totul are loc prin posta. Garantam anonimatul, spre deosebire de structurile publice. Descoperirea a fost intamplatoare. La un moment dat facand analize de rutina asupra opiaceelor, ne-am dat seama de prezenta unor substante diferite de cele clasice, in cantitati anormale. Acest lucru ne-a dat de banuit dar nu eram in masura sa aprofundam. Astfel, ne-am adresat unui laborator american'', a povestit Dondi.

Cei doi biologi din Modena stiau ca in SUA este deja o practica in randul adolescentilor sa consume analgezice ca Vicodin. Despre acest lucru vorbeste si ultimul raport al Directiei antidrog din cadrul politiei italiene, analizand piata americana: ''Suscita ingrijorare raspandirea asa-numitei 'cheese heroin', un amestec de heroina caramelizata mexicana si de analgezice vandute fara prescriere medicala''.

Suvitele de par din Italia au fost trimise la un laborator din California, unde misterul a fost dezvaluit: ''Unele dintre rezultatele pozitive la opiacee au detectat urme de substante care se afla in compozitia unor medicamente folosite in tratarea durerii''. Printre acestea si Vicodin, analgezicul pe care Dr. House il inghite in fiecare seria, dar si Dilaudid, un alt analgezic puternic din clasa opioidelor. Ambele au fost prezente in corpul lui Michael Jackson. Potrivit analizelor laboratorului italian, din 100 de teste pozitive trei deriva din abuzul de analgezice. Aceste date au fost furnizate Serviciului de dependente Patologice, SERT din Modena. ''Cantitatea constatata face sa se excluda faptul ca ar fi vorba de un consum normal. Am fost uimita ca fenomenul este pe cale sa se raspandeasca si in Italia, desi este subevaluat'', a explicat biologul italian.

Aceste medicamente sunt interzise in Italia, dar sunt usor de procurat pe Internet. Este suficient sa ai un card de credit preplatit: pachetul ajunge acasa sub forma anonima, fara niciun risc. Pe Internet adolescentii fac chiar schimb de marturii si sfaturi. ''Fenomenul exista, chiar daca nu in forma de masa, dar mai ales nu se poate merge pe urmele lui'', a explicat medicul si profesorul universitar Riccardo Gatti, directorul Departamentului de dependente din cadrul Agentiei de sanatate ASL din Milano, care insa a invitat la prudenta privind analizele de laborator.

In opinia lui Giovanni Serpelloni, seful Departamentului national pentru politici antidrog, ''abuzul de medicamente creste, alimentat de consumul pe web. Analgezicele se numara printre medicamentele de care se face cel mai mare abuz iar fenomenul este imposibil de blocat. Cei care abuzeaza nu sunt cei bolnavi ci cei sanatosi. Cumpara medicamente produse in tari unde nu exista un control. Nu stiu nici macar ce se afla in ele, iar efectele colaterale se inmultesc. Aceasta pentru ca, la medicamente, 1s1 nu fac 2, ci 3, 4, 5'', citeaza in final La Stampa.

Cele mai citite

Asistat de Xi Jinping, Putin se pregătește de un război lung cu Occidentul

Prezența unui civil în fruntea ministerului apărării din Federația Rusă și recenta modificare a legii învățământului din China, prin care elevii din gimnaziu vor...

Pe eJobs sunt afișate salariile pentru pozițiile care se scot în piață la angajare

Uniunea Europeană a decis, recent, termenul limită până la care angajatorii vor fi obligaţi să publice salariile pentru toate poziţiile pe care le scot...

Ce pedeapsă riscă o doctoriță din Rusia după ce ar fi tratat-o fără respect pe văduva unui soldat rus din Ucraina

Procesul unei doctoriţe pediatru ruse, care riscă 10 ani de închisoare după ce a fost acuzată de văduva unui soldat rus mort în Ucraina...
Ultima oră
Pe aceeași temă