5.2 C
Bucharest
Friday, 1 December 2023
HomeGDPR"Taxă pe grăsime", în Marea Britanie

“Taxă pe grăsime”, în Marea Britanie

Alimentele grase (junk food) şi băuturile carbogazoase ar putea fi impozitate, în Marea Britanie, cu o taxă pe grăsime, care s-ar putea dovedi eficientă în lupta împotriva obezităţii şi ar putea genera venituri suplimentare pentru buget, informează dailymail.co.uk, citat de Mediafax. The Food Standards Agency va analiza dacă astfel de taxe au şanse reale de a-i determina pe oameni să facă alegeri gastronomice mai bune.

Dacă aceste taxe vor fi adoptate, ele vor opera pe acelaşi principiu ca taxele pe tutun şi pe alcool, încasările realizate de pe urma lor fiind folosite pentru a schimba comportamentele oamenilor şi pentru a strânge fonduri. Cea mai probabilă opţiune vizează aplicarea acestei taxe la produsele alimentare procesate, snacksuri şi băuturi carbogazoase.

Potrivit altui scenariu, taxa TVA de 17% va fi aplicată la produsele din lapte integral, unt şi brânzeturi, pentru a încuraja populaţia să aleagă produse lactate cu un conţinut mai mic de grăsimi. În Marea Britanie, produsele alimentare sunt exceptate de la plata TVA-ului. Populaţia din Marea Britanie consumă prea multe grăsimi saturate, acestea fiind asociate cu blocaje arteriale, maladii cardiace şi decese premature, potrivit unor studii recente. Un alt studiu a afirmat că schimbările în preferinţele alimentare cauzate de introducerea taxei pe grăsime ar putea preveni 3.000 de decese în fiecare an. În 2009, British Medical Association a fost foarte aproape de a introduce o taxă suplimentară pentru ciocolată.

National Obesity Forum din Marea Britanie a susţinut această idee, afirmând că o astfel de iniţiativă va reduce numărul de atacuri cardiace, atacuri cerebrale, obezitate şi diabet. În Statele Unite, preşedintele Barack Obama intenţionează să introducă o taxă asemănătoare pentru băuturile carbogazoase, cu scopul de a strânge fonduri ce vor fi direcţionate către serviciile medicale. O iniţiativă similară este pe cale să fie implementată în statul New York.

Şi alte ţări vizează introducerea unor taxe pentru anumite tipuri de alimente – Danemarca, pentru grăsimile saturate din produsele lactate, iar România, pentru o serie de produse considerate nesănătoase. Ministerul Sănătăţii din România a anunţat în ianuarie că intenţionează să introducă o nouă taxă, după cea de viciu, şi anume taxa pe fast food, pentru susţinerea programelor naţionale de sănătate.

“Intenţionăm introducerea unei taxe pe fast food, dulcuri, băuturi carbogazoase pentru susţinerea unor programe naţionale de sănătate”, a spus atunci ministrul Sănătăţii, Attila Cseke. Potrivit statisticilor Ministerului Sănătăţii, aproape un român din doi este supraponderal, ţara ocupând locul al treilea în Europa după prevalenţa obezităţii. Bolile şi problemele asociate cu obiceiurile alimentare nesănătoase au înregistrat un progres în ultimii ani, în special în rândul tinerilor.

Cele mai citite

Naţionala feminină de fotbal a României, eșec drastic în fața Finlandei

Naţionala feminină de fotbal a României a pierdut fără drept de apel în fața Finlandei, cu scorul de 6-0, la Turku, într-un meci din...

A început parada militară de Ziua Națională în Capitală. LIVE VIDEO

Parada militară organizată la Bucureşti cu ocazia Zilei Naţionale a României a început vineri în Piaţa Arcului de Triumf, edificiu emblematic al Capitalei, inaugurat...

Geoană, mesaj de Ziua Națională

După ce Moldova şi Ţara Românească au devenit o singură ţară, sentimentul unităţii a crescut şi toate teritoriile locuite de români au început să...
Ultima oră
Pe aceeași temă