20.8 C
București
vineri, 7 iunie 2024
AcasăGDPRŞi bărbaţii pot avea cancer de sân

Şi bărbaţii pot avea cancer de sân

Nu doar femeile fac cancer mamar. Când Mark Doel a observat pete de sânge pe aşternut sau pe tricoul de sport după ce a jucat badminton, iar unul dintre sfârcuri s-a întărit, nu a fost deloc îngrijorat. După câteva luni, el şi-a vizitat medicul de familie, care a concluzionat că este o problemă la nivelul pielii şi i-a prescris o cremă, relatează Daily Mail. De fapt, Mark avea cancer mamar.

“Habar n-aveam că bărbaţii se pot îmbolnăvii de cancer de sân”, a declarat Mark Doel, analist IT, de 41 de ani, care locuieşte împreună cu soţia şi cei doi copii ai săi într-un cartier londonez.

“Mi s-a părut jenant şi a durat foarte mult timp până să pot vorbi despre asta. Dacă ar fi fost cancer la plămâni sau o tumoră cerebrală, situaţia ar fi fost alta. Însă cancerul mamar este doar pentru femei. Nu le-am spus celor de la serviciu că am cancer de sân, ci că am cancer în piept“, a declarat Mark.

În Marea Britanie, aproximativ 300 de bărbaţi sunt diagnosticaţi cu acest tip de cancer în fiecare an, înregistrându-se aproximativ 70 de decese din această cauză. În SUA, la fiecare 100 de femei ce dezvoltă cancer mamar, un bărbat este diagnosticat cu aceeaşi boală. Conform sfatulmedicului.ro, bărbaţii care descoperă că suferă de această boală sunt adesea confuzi şi capătă un sentiment de izolare. Vârsta medie de diagnostic este de 65 de ani, dar această boală poate apărea şi la bărbaţii mai tineri.

Mark suferea de carcinom ductal in situ (CDIS) în faza incipientă, un tip de cancer non-invaziv şi care rămâne în interiorul canalelor ductale. Dacă nu este tratat, acest tip de cancer se poate extinde, devenind invaziv.

“Nu ştiam că bărbaţii pot să aibă cancer de sân”, a declarat Mark. Doel, care a hotărât să se opereze imediat. După operaţie, Mark şi-a revenit repede şi nu a avut nevoie de chimioterapie sau radioterapie. Însă, după câteva zile, s-a îmbolnăvit de stres şi a lipsit de la serviciu câteva luni din cauza unei căderi emoţionale. “Acum privesc viaţa în mod diferit”, a declarat Mark. “Înainte de a mă îmbolnăvi, mă enervau tot felul de lucruri mărunte. Acum nu mă mai deranjează nimic”.

Care sunt semnele cancerului mamar la bărbaţi?

Conform sfatulmedicului.ro, cel mai frecvent simptom este apariţia unei mase la nivelul sânului. Aceasta este, de obicei, de consistenţă ferma, nedureroasă şi cu dispoziţie subareolară. Tumorile pot apărea, însă, şi în alte zone.

Datorită distanţei reduse faţă de mamelon, frecvent pot apărea retracţie mamelonară, ulceraţii sau distrucţii. Aproximativ jumătate dintre pacienţi suferă de aceste simptome.

Secreţiile mamelonare sunt anormale şi trebuie investigate citologic, galactografic sau prin biopsie. Într-un anumit tip de cancer mamar, boala Paget, se poate instala o iritaţie la nivelul mamelonului. Biopsia este necesara pentru a pune diagnosticul.

Cele mai citite

Federația Română de Sumo e gata să găzduiască dezbaterea dintre Șoșoacă și Piedone

Ilustrație: Marian Acramescu Chiar în ultimele ore ale campaniei electorale pentru alegerile locale am putea avea parte și de prima dezbatere între doi candidați...
Ultima oră
Pe aceeași temă