19.1 C
București
miercuri, 29 mai 2024
AcasăGDPROra corectă la care trebuie să luăm medicamentele în funcţie de boală

Ora corectă la care trebuie să luăm medicamentele în funcţie de boală

Deşi mulţi dintre noi luăm medicamente în fiecare zi, puţini sunt cei care dau importanţă orei la care le iau. Un studiu recent realizat în Statele Unite arată că medicamentele trebuie luate într-un anumit moment al zilei pentru a fi eficace.

În cazul medicamentelor pentru osteoporoză, specialiştii recomandă să fie administrate dimineaţa pe stomacul gol. Pacienţii trebuie apoi să aştepte minm o oră înainte de a mânca sau bea ceva. “Dacă mănânci sau bei altceva în afară de apă sau dacă iei şi alte medicamente, pastilele pentru osteoporoză nu vor mai avea niciun efect, va fi doar o pierdere de timp”, susţine Sarah Layland, asistentă şefă la Societatea Naţională de Osteoporoză din SUA.

Pastilele pentru tensiune au o mai mare eficacitate seara. Studiile recente arată că acestea reduc riscul infarctului şi al sufocării dacă sunt luate seara. Un studiu făcut pe 2.156 de bărbaţi şi femei arată că riscul de infarct şi sufocare a fost cu 33% mai mic la persoanele care au înghiţit medicamentele pentru tensiune seara.

Cercetările recente făcute de Tech University din Texas arată că cei care suferă de osteoartrită au durerile cele mai cumplite după-amiaza. Rezultatele au arătat că, pentru a ameliora aceste dureri, medicamentele pentru osteoartrită trebuie administrate în jurul prânzului. De asemenea, ei au aflat că pentru pacienţii cu reumatism cele mai mari dureri se manifestă dimineaţa, iar cel mai prielnic moment pentru a lua pastilele este după masa de prânz.

Pentru persoanele care au colesterolul ridicat, studiile au arătat că medicamentele trebuie luate înainte de culcare, nu dimineaţa, aşa cum recomandă medicii.

De ceva vreme, se ştie că riscul de infarct sau de sufocare este mult mai mare dimineaţa decât în orice alt moment al zilei, dar specialiştii nu aveau o explicaţie pentru acest lucru. Impulsurile care provoacă aceste disfuncţiuni ale inimii sunt foarte dese dimineaţa, în timp ce după ora 18 intensitatea şi durata acestora se micşorează. “Cu cât distanţa dintre impulsuri este mai mare, cu atât şansele ca inima să-şi iasă din ritm sunt mai mici şi astfel riscul ca o “furtună de stimuli electronici” să se producă este mai mic”, spune profesorul Mukesh Jain.

De obicei, se recomandă luarea medicamentelor împotriva arsurilor la stomac cu o jumătate de oră înainte de prima masă a zilei. Însă un studiu făcut de Universitatea din Kansas arată că acestea ar avea mai multă eficacitate dacă ar fi administrate după-amiaza.

Cele mai citite

BEC anunță că statisticile privind prezenţa la vot în data de 9 iunie vor fi prezentate în timp real

Biroul Electoral Central(BEC) pentru alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 şi pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024...

Paradox: forța de muncă mai scumpă, productivitate mai mică

Un paradox economic al României este acela că, în timp ce costurile cu forța de muncă se măresc, productivitatea scade, semnalează un articol publicat...

Tornadele au devastat statul Texas din SUA. Sute de mii de oameni au rămas fără energie electrică

Rafalele de vânt au atins puterea uraganului, iar în unele zone au fost însoţite de grindină de mărimea unei mingi de golf, conform actualitate.org. Vremea...
Ultima oră
Pe aceeași temă