25.3 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăGDPRDilema diabetului zaharat pentru utilizatorii de statine

Dilema diabetului zaharat pentru utilizatorii de statine

Săptămâna trecută, Food and Drug Administration (California) a pus problema efectelor secundare pe care le au statinele şi a dezvoltat noi etichete care avertizează consumatorul despre riscul de a face diabet zaharat sau pierderea memoriei, relatează New York Times.

Statinele sunt o clasa mare de medicamente care scad colesterolul prin blocarea producerii acestuia in ficat şi sunt disponibile încă din 1980, dar riscul de a face diabet nu a fost pus în discuţie decât în ultimii 20 de ani.

În 2010 au fost reunite datele disponibile din mai multe studii despre statine. Datele adunate de la 91 000 de persoane, care au fost tratate în mod aleatoriu cu statine sau cu o pastilă de zahăr, au relevat că unul din 255 de pacienţi riscă să facă diabet zaharat. Dar, aceaste date nu sunt relevante deoarece includ şi pastile mai slabe cum ar fi Pravachol şi Mevacor – care au apărut mai târziu şi pentru care nu s-au stabilit efectele secundare. Pentru pacienţii care consumă pastile puternice, cum ar fi: Zocor, Crestor şi Lipitor, riscul de a face diabet este mai mare.

Ce ar trebui să facă persoanele care iau statine?

În cazul în care sunt prescrise pentru cineva care a avut deja boli de inima sau un accident vascular cerebral, nu sunt sugerate schimbări. Majoritatea oamenilor care iau statine, nu au avut un accident vascular sau boli de inimă şi ar trebui să fie atenţi cu aceste medicamente. Însă oamenii de ştiinţă atrag atenţia că fiecare pacient trebuie să fie informat în ceea ce priveşte aceste riscuri, pentru ca, la apariţia unor simptome supărătoare, să se prezinte la medic pentru a găsi împreună soluţii.

Înainte de toate, trebuie să ne dăm seama de ce statinele cauzează diabet, dar până acum nu s-au luat măsuri în acest sens cu toate că piaţa statinelor depăşeşte 20 de miliarde de dolari şi există mii de probe de sânge care stau în congelatoare companiilor din întreaga lume, care ar putea oferi răspunsuri.

Cele mai citite

Taylor Swift, comparată cu Madonna, Michael Jackson sau Beatles. Marius Moga: “Cred că este un fenomen”

Taylor Swift este un fenomen global și un adevărat titan în industria muzicală. Cu 14 premii Grammy la activ, dintre care patru pentru albumul...

Marcel Ciolacu, despre posibilitatea ca Rusia să atace România: “Suntem pregătiți”

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat, într-o declarație sâmbătă, că România este o țară sigură și că nu există motive de îngrijorare în ceea ce...

Consilier PSD sub control judiciar pentru fraudă cu fonduri europene

În dimineața zilei de vineri, în jurul orei 04:00, procurorii Direcției Generale Anticorupție (DGA) Buzău, sprijiniți de trupele speciale ale IPJ Buzău, au...
Ultima oră
Pe aceeași temă