25.7 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăGDPRDiabet FATAL. A refuzat să îşi facă INSULINĂ ca să nu se...

Diabet FATAL. A refuzat să îşi facă INSULINĂ ca să nu se îngraşe

Neglijenţa poate avea consecinţe fatale în cazul persoanelor care suferă de diabet zaharat de tip 1, dar nu iau boala în serios. Cazul unei americance care a murit la vârsta de 39 de ani deoarece nu şi-a respectat tratamentul este o lecţie pentru toţi bolnavii de diabet lipsiţi de griji.

La 14 ani, Yolanda Acuna Ocana a fost diagnosticată cu diabet zaharat de tipul 1, deoarece slăbise foarte mult şi suferea constant de oboseală şi sete intensă. Părinţii ei s-au bucurat la aflarea diagnosticului deoarece se temeau că fiica lor are o boală mai gravă, precum cancerul.

Medicul i-a prescris Yolandei un tratament cu insulină pentru a avea o viaţă normală, dar tânăra nu l-a respectat deoarece din cauza injecţiilor cu insulină începuse să se îngraşe. Yolanda a realizat greşeala ei mai târziu, când starea sa de sănătatea s-a deteriorat şi tratamentul nu îşi mai făcea efectul.

Din cauza bolii, Yolanda a dezvoltat retinopatie diabetică, iar rinichii ei au început să cedeze. Treptat, tânăra şi-a pierdut, de asemenea, sensibilitatea membrelor inferioare, astfel încât la un control de rutină doctorul a descoperit că avea un ciob în laba piciorului pe care Yolanda nu îl simţea.

Leziunile minore pot duce la probleme medicale mai grave pentru diabetici, deoarece din cauza circulaţiei sanguine proaste rănile nu se vindecă bine. Medicii au avertizat-o pe Yolanda că este posibil să îi amputeze piciorul, dar din fericire au reuşit să elimine doar ţesutul afectat. 

Speriată de complicaţiile bolii, Yolanda a început să respecte cu stricteţe tratamentul cu insulină, dar plămânii ei erau deja afectaţi iremediabil. În 2005, rinichii Yolandei au cedat, iar ea a fost pusă pe lista de aşteptare pentru un transplant. Tânăra nu a putut obţine însă un rinichi nou în timp util şi a ajuns în spital dependentă de aparatele pentru respiraţie artificială. Starea ei de sănătate s-a agravat atât de mult, încât părinţii au decis să oprească aparatele care o ţineau în viaţă şi să o elibereze de chin.

Diabulimia, poate scădea drastic speranţa de viaţă a diabeticilor

Moartea Yolandei Acuna Ocana este o lecţie pentru toţi bolnavii care nu iau diabetul în serios şi nu îşi respectă tratamentul. Una din trei femei tinere cu diabet zaharat de tip 1 omite în mod deliberat doze de insulină pentru a-şi menţine greutatea, potrivit speciliştilor din Marea Britanie. Acest fenomen se numeşte diabulimie.

“Un simptom al diabetului zaharat de tip 1 este pierderea inexplicabilă în greutate – dar o dată ce acea persoană începe tratamentul cu insulină kilogramele revin, iar femeile pot fi afectate de acest lucru”, spune Cathy Moulton, consilier la o clinică de diabet din Marea Britanie.

Pacienţii cu diabet zaharat de tip 1 sunt dependenţi de insulină deoarece sistemul lor imun distruge celulele beta producătoare de insulină din pancreas. Insulina ajută organismul să descompună glucoza din alimente şi să o transforme în energie. Fără ea, nivelul de zahăr din sânge poate să devină periculos de mare, provocând distrugerea vaselor de sange.

În prezent, diabetul zaharat necontrolat reprezintă una din principalele cauze de orbire, insuficienţă renală sau amputaţii la la nivelul membrelor inferioare.

Diabetul, o boală cu risc crescut de morbiditate

În ultimii 30 de ani, percepţia asupra diabetului zaharat s-a modificat radical: din maladia ce apărea odată cu înaintarea în vârstă, în afecţiunea ce conferă un risc crescut de morbiditate şi având o rată de mortalitate de 10% la nivel mondial. Diabetul de tip 1 scade speranţa de viaţă a bolnavilor în medie cu 20 de ani.

“Datorită progreselor medicinei, diabetul este astăzi o afecţiune cu care se poate trăi timp îndelungat, iar bolnavii se pot bucură de viaţă. Educaţia specifică şi continuă a pacienţilor cu diabet zaharat reprezintă factorul esenţial ce asigură succesul terapiei şi controlul evoluţiei acestei afecţiuni pe termen lung”, a declarat Cristian Lutan, Director Executiv Adjunct – Asociaţia Romană a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

Vestea bună pentru bolnavii de diabet este că investiţiile în cercetarea şi dezvoltarea de noi terapii destinate tratării diabetului continuă. În anul 2010, din cele 700 de medicamente noi aflate în fază de cercetare şi dezvoltare, 50 erau destinate diabetului. Printre direcţiile pe care le urmează în prezent cercetătorii se număra: îmbunătăţirea calităţii insulinei, descoperirea unui nou mod de administrare a acesteia sau introducerea unor noi tratamente orale pentru diabetici.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Belgia reușește egal și trimite Ucraina acasă de la EURO

Belgia, echipă care face parte din Grupa E, a trimis Ucraina acasă, după un 0-0. Amintim că România s-a calificat de pe PRIMUL LOC...

Iohannis, la Consiliul European, unde se discută sprijinul pentru Ucraina și Republica Moldova

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, mâine şi poimâine, la Consiliul European, la Bruxelles, printre subiectele reuniunii numărându-se sprijinul pentru Ucraina şi Republica Moldova, respectiv...

Donald Tusk continuă proiectul construirii unui aeroport gigant în centrul Poloniei

Premierul polonez Donald Tusk a anunţat miercuri că guvernul a decis să continue construirea unui aeroport gigant în centrul ţării, care va fi gata...
Ultima oră
Pe aceeași temă