19.2 C
București
sâmbătă, 15 iunie 2024
AcasăGDPRDepistarea SIDA, la liber în SUA

Depistarea SIDA, la liber în SUA

Un comitet de experţi independenţi a recomandat marţi Agenţiei americane a medicamentelor (FDA) să autorizeze pentru prima oară vânzarea liberă a unui test de depistare a SIDA fără nicio supervizare medicală. Potrivit AFP, cei 17 experţi au estimat în unanimitate că ‘binefacerile acestui test – OraQuick In-Home HIV – depăşesc riscul de a vedea apărând falşi seropozitivi sau falşi seronegativi’. Ei au fost unanimi şi în aprecierea că acest test este sigur şi eficient’, potrivit Agerpres.

 

Food and Drug Administration (FDA) nu este obligată să urmeze recomandările acestor experţi, dar ea le dă curs adesea.

Un studiu clinic efectuat de fabricant, laboratorul american OraSure Technologies, a arătat că testul permite detectarea cu succes a unei contaminări cu virusul imunodeficienţei umane (HIV) în 93 % din cazuri, adică cu puţin sub pragul de 95 % recomandat de FDA.

Potrivit experţilor FDA, acest test ar rata astfel circa 3.800 de cazuri de seropozitivi anual. În schimb, testul ar indica cu exactitate în 99 % din cazuri că o persoană nu este contaminată.

Membrii comitetului susţin că testul ar putea juca un rol important în încetinirea propagării HIV.

Dar – potrivit documentelor publicate pe site-ul internet al FDA înainte de reuniunea comitetului – unii experţi ai agenţiei şi-au exprimat rezerve faţă de fiabilitatea testului (un tampon bucal care, în contact cu saliva, produce rezultate în 20 de minute).

Potrivit autorităţilor americane, 20 % (adică 240.000) din circa 1,2 milion persoane care sunt contaminate cu HIV în SUA nu ştiu că sunt seropozitive. Un test regulat este mijlocul cel mai eficient pentru a reduce numărul noilor infectări care este aproximativ 50.000 anual de 20 de ani.

Săptămâna trecută, un alt comitet de experţi independenţi recomandase FDA lansarea pe piaţă a Truvada, primul tratament preventiv împotriva infectării cu HIV a grupurilor de persoane seronegative cu risc ridicat de contaminare.

Cele mai citite

Germania a reintrodus controale în interiorul Schengen, pentru EURO 2024

Germania a reintrodus, încă din data de 7 iunie a.c., controale în interiorul spațiului de liberă circulație Schengen. Măsura este luată ca una de siguranță,...

Peste 30 de spectacole de teatru, muzică, dans și circ pot fi urmărite online anul acesta în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la...

Sibiu, 14 iunie. Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), unul dintre cele mai mari și importante festivaluri de teatru din lume, extinde...

Pot serviciile profesionale SEO să crească vizibilitatea online a afacerii tale?

Pentru că timpurile o impun, iar preferințele clienților merg într-o anumită direcție, nicio afacere nu va avea succes astăzi dacă nu va avea o...
Ultima oră
Pe aceeași temă