16.1 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăGDPRCum influenţează sarea organismul pacienţilor hipertensivi?

Cum influenţează sarea organismul pacienţilor hipertensivi?

 Alimentele şi mâncărurile includ cantităţi diverse de sodiu (sare), substanţă care influenţează modul în care funcţionează organismul tuturor, inclusiv al celor care suferă de hipertensiune. În plus, odată cu înaintarea în vârstă, consumul de sare are o influenţă din ce în ce mai mare în patologia cardiacă hipertensivă, fiind cunoscut faptul că diminuarea cantităţii de sare consumată este o metodă prin care se poate determină o scădere a presiunii arteriale.

Câtă sare e normal să consumi?

Organismul are nevoie de o cantitate de 1-2 grame de sodiu, ceea ce înseamnă circa 3-5 grame de sare de bucătărie (NaCl). Pe de altă parte, necesarul de sodiu al oganismului sporeşte în funcţie de temperatură ridicată, muncă fizică grea şi alţi factori.

În mod normal, un consum de 5 g sodiu pe zi – corespondentul a 8 g de sare de bucătărie – nu poate fi dăunător organismului.Cu toate acestea, majoritatea oamenilor consuma cantităţi de sare de circa 10-15 g sare pe zi, adică 6-9 g sodium, depăşind limitele recomandate.

De aceea, în cazul pacienţilor cu afecţiuni cardiace sau renale, consumul de sare trebuie mult redus. De altfel, diverse studii realizate de-a lungul timpului au arătat că reducerea aportului sodiului la 75 mEq/zi conduce la o scădere a presiunii sistolice cu 5 mmHg şi la o reducere cu 2,6 mmHg a presiuniii diastolice. Un alt element care poate ajută la reducerea presiunii sangvine este suplimentare dietei cu potasiu, de la 50 la 120 meg/zi.

“Atunci când facem referire la un consum zilnic de sare cât mai redus, trebuie să fim conştienţi că nu este vorba doar de sărea adăugată suplimentar în alimentele gătite. Numeroase alte produse gata fabricate conţin cantităţi importante de sare, între acestea numărându-se supele instant, conservele, mezelurile, unele băuturi şi pâinea”, spune doctorul Oren Iancovici de la Delta Hospital.

Pe de altă parte, există şi produse naturale (fructe, legume) care conţin sodiu şi care sunt prezente nemijlocit în alimentaţia zilnică: ridichile roz, spanacul, sfeclă roşie, frunzele de pătrunjel, fasolea şi mazărea, cartofii, dovleceii, varză etc., precum şi în unele produse alimentare de origine animală (lapte şi produse lactate, ouă, carne de vită, ficat şi rinichi de vită etc.).

 

Câtă sare este în alimentele consumate în mod normal?
• Cereale: 1-1,1 g/100 g;
• Paine: 2,5-2,7 g sare/bagheta de 350 g;
• Branza: 0,6-1,4 g/100 g;
• Hamburger : 0,5- 0,7 g/burger de 250 g;
• Mezeluri: 0,9- 2 g/100 g;
• Conserve: 2-3 g/cutie.
• Supa instant: 8-11 g/100 ml;

De altfel, acestea sunt şi unele dintre alimentele care trebuiesc evitate de persoanele carora li s-a recomandat să urmeze un regim fără sare sau cu minim de sare.

Efectul reducerii consumului de sare la persoanele hipertensive

La pacienţii care suferă de hipertensiune, reducerea consumului de sare este potenţată şi de efectul medicamentelor antihipertensive, fiind posibilă controlarea presiunii arteriale cu doze mai mici de medicaţie.
 
În plus, la aceşti pacienţi, aportul de sodiu – sare de bucătărie dar nu numai – este foarte important în reuşită stabilizării tensiunii arteriale. Pentru hipertensivi, există opţiunea înlocuirii sări normale cu sărea fără sodium, disponibilă în farmacii. Înainte de a se proceda însă la această înlocuire, pacienţii trebuie să efectueze o ionogramă (care arată concentraţia în sânge a sodiului, potasiului – obligatoriu, calciului şi magneziului- facultative) şi să urmeze sfatul medicului lor curant atunci când este vorba de decizia de a înlocui un tip de sare cu un altul.

Cele mai citite

Fostul mare jucător de handbal masculin s-a stins din viață. Ștefan Birtalan avea 75 de ani

Fostul mare jucător de handbal, Ștefan Birtalan, dublu campion mondial și medaliat la trei ediții ale Jocurilor Olimpice, a decedat la vârsta de 75...

Târgu-Mureș: Péter Szijjártó, ministrul ungar de externe, atac la adresa lui Mark Rutte

Ministrul ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior, Péter Szijjártó, a declarat, luni seara, la Târgu Mureş, că Ungaria nu va susţine candidatura olandezului...

România a aderat la Proiectul European pentru Infrastructura de Date Genomice

România este parte a Proiectului European pentru Infrastructura de Date Genomice (GDI), o etapă importantă în consolidarea capacităților țării noastre în cercetarea genomică și...
Ultima oră
Pe aceeași temă