27.7 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăGDPRCosturi versus beneficii: Actualizarea listei de medicamente compensate costă statul aproape 100...

Costuri versus beneficii: Actualizarea listei de medicamente compensate costă statul aproape 100 de milioane

Un studiu de impact despre actualizarea listei de medicamente compensate din ţara noastră, a arătat că statul român trebuie să aloce 94.3 de milioane de lei pentru introducerea pe lista a celor 140 de molecule care sunt în aşteptare încă din anul 2007. Pentru bugetul sănătăţii creşterea costurilor ar fi doar de 1,5%.

“În prezent, în România, sunt compensate medicamente în valoare de 6.415 de milioane de lei, ceea ce reprezintă 60% din totalul medicamentelor eliberate pe bază de prescripţie medicală. Pentru actualizarea listei cu numărul integral de molecule care se află acum în aşteptare, statul român ar trebui să aloce în plus suma de 94.3 de milioane de lei în primul an”, a declarat Petru Crăciun, director general Cegedim Romania, compania care a realizat studiul.

“Vorbim de o creştere a bugetului actual alocat medicamentelor compensate doar cu 1,5% – sumă comparabilă cu fondurile alocate proiectului pentru construcţia sălilor de sport în şcoli şi în licee în anul 2010. Într-adevăr, acela a fost un proiect care a adus multe beneficii copiilor, dar considerăm că acum este momentul să se facă investiţii şi la capitolul sănătate”, a adăugat Dan Zaharescu, Director Executiv Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM). 

Milioane de pacienţi din România ar putea beneficia de o recuperare mai rapidă şi de un tratament mai eficient, cu mai puţine efecte adverse, dacă lista de medicamente compensate ar fi actualizată cu tratamentele noi care sunt în aşteptare de mai bine de cinci ani

Dintre moleculele aflate în aşteptare, majoritatea sunt destinate tratării cancerului, diabetului, afecţiunilor cardiologice, antibiotice şi antivirale, dar sunt şi medicamente pentru pacienţii care suferă de HIV/SIDA, cu afecţiuni psihice, boli rare sau post-transplant.

România se află pe ultimele locuri în Europa în ce priveşte sprijinul pe care statul îl acordă pacienţilor care au nevoie de medicamente, oamenii fiind nevoiţi să acopere 40% din costul acestora, faţă de olandezi care plătesc doar 0,7%, francezi, cu 1,2% şi germani, cu 5,4%, potrivit unui studiu internaţional.

Conform OECD Health Data 2010, România se află într-o situaţie mai bună decât Bulgaria, unde pacienţii sunt nevoiţi să plătească mai bine de 70% din costul medicamentelor, dar mult mai rea decât media europeană de 20% plătită de pacienţi din preţul medicamentelor.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Mbappe și Ronaldo, resemnați. Golgheterul EURO 2024 e autogolul

Ilustrație: Marian Avramescu Supervedetele fotbalului Cristiano Ronaldo și Kylian Mbappe sunt pe cale să plece cu cozile între picioare de la Turneul Final al...

Construcție filosofică

O condiție a vieții izbutite este cunoașterea realității în care se trăiește. Împărtășesc opinia că, printre formele spiritului, filosofiei îi revine să asigure reflecția...

Și Teodosie poartă rochie și își duce crucea, indiferent cât îl lovește Daniel

Ilustrație: Marian Avramescu Înalt prea ridicatul cu macaraua arhiepiscop al Tomisului, Teodosie, a avut dreptate când a sugerat că persoanele în general purtătoare de...
Ultima oră
Pe aceeași temă