12.1 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăGDPRCepoi:Pentru doar două medicamente destinate bolnavilor de cancer mai sunt probleme de...

Cepoi:Pentru doar două medicamente destinate bolnavilor de cancer mai sunt probleme de aprovizionare

Sistemul de sănătate înregistrează probleme de aprovizionare pentru doar două tipuri din cele 25 de medicamente incluse în programele naţionale pentru bolnavii de cancer, producătorii fiind de acord să furnizeze medicamentele, dar având nevoie de timp pentru a le produce, afirmă ministrul Sănătăţii, potrivit Mediafax.

Datele prezentate, luni seara, la sediul Guvernului, de către ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, relevă că din totalul celor 25 tipuri de medicamente, doar pentru şase tipuri au fost înregistrate probleme de aprovizionare, dintre care pentru patru tipuri situaţia a fost rezolvat prin intermediul Unifarm.

“Pentru celelalte două au avut loc discuţii, producătorii sunt de acord să le furnizeze, dar au nevoie de un anumit interval pentru a le produce”, a adăugat Cepoi.

El a susţinut în acest context că datele furnizate de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer “nu sunt întocmai corecte”.

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer a solicitat, duminică, premierului Victor Ponta să finanţeze sistemul public de sănătate cel puţin la limita de avarie, atenţionând că altfel numărul deceselor va creşte tot mai mult, în condiţiile în care speranţa de viaţă a românilor este cu cinci ani mai mică decât a europenilor.

Federaţia atenţionează că bugetul alocat acestei patologii este foarte mic faţă de nevoile reale, iar medicii sunt puşi în faţa unor situaţii imposibile de a-şi ţine în viaţă pacienţii, în condiţiile în care medicamentele necesare schemelor de tratament au dispărut de pe piaţa românească.

Reprezentanţii organizaţiei spun că vor apela şi la instituţiile europene, pentru “a interveni imediat şi radical în politica dezastruoasă a sistemului sanitar din România, politică ce a condamnat, în ultimii ani, mii de pacienţi la moarte”.

“Am decis că nu ne vom opri din proteste şi acţiuni radicale”, a spus preşedintele Federaţiei, Cezar Irimia, citat într-un comunicat.

Membrii Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România şi ai altor asociaţii reprezentând pacienţi cu cancer, copii şi adulţi, s-au întrunit, sâmbătă şi duminică, în Poiana Braşov, cu ocazia celei de-a patra ediţii a Conferinţei Naţionale, având ca scop lămurirea unor probleme grave cu care pacienţii cu cancer se confruntă, printre care lipsa tratamentelor uzuale, accesul la monitorizare şi la investigaţii.

Cele mai citite

Verzii se mobilizează la Bruxelles cu mesajul ”Alege curajul”

Bruxelles, 3 mai 2024 - Verzii Europeni s-au adunat astăzi pentru mitingul lor electoral sub sloganul "Alege Curajul". Candidații principali Terry Reintke și Bas...

Dan Petrescu, despre revenirea la CFR: “Mă simt ca acasă aici, mă motivează totul”

Dan Petrescu, antrenorul legendar care se întoarce pentru al patrulea mandat la conducerea echipei de fotbal CFR Cluj, a subliniat într-o conferință de presă...

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă