Diversificarea alimentaţiei sugarului este o etapă importantă, dar dificilă, atât în viaţa copilului, cât şi a familiei în care a venit. Modul în care alte alimente, în afara laptelui matern, sunt introduse în meniul micuţului are un impact pe termen lung asupra sănătăţii şi a obiceiurilor sale alimentare. De aceea, tânăra mamă se confruntă cu temerile sale şi, de multe ori, cu tradiţiile şi obişnuinţele propriei mame, bunica micuţului.
Lista de alimente se stabileşte cu pediatrul
Medicina actuală face însă progrese. În ultimii 20-30 de ani, alimente care în trecut erau recomandate pentru perioada de înţărcare sunt privite cu rezervă, iar unele au dispărut complet de pe lista celor permise. Pentru a fi sigure că bebeluşul este hrănit adecvat, mamele ar trebui să meargă lunar la medicul pediatru pentru a întocmi împreună cu acesta un plan riguros de diversificare a alimentaţiei potrivit copilului lor. Bunicile trebuie implicate activ în acest plan, dar trebuie să înţeleagă că lucrurile valabile pe vremea lor s-au mai schimbat. Iată mai jos o listă a alimen¬telor recomandate cândva, dar trecute acum pe lista produselor de evitat, listă întocmită de doctorul Nina Jianu, medic primar pediatru, coordonatorul Secţiei de Pediatrie a Centrului Medical Sanador din Bucureşti.
1. Mărul ras cu biscuiţi
Aflat în capul listei pentru generaţia bunicilor, amestecul de măr ras cu biscuiţi este acum considerat nepotrivit pentru alimentaţia bebeluşilor. Biscuiţii conţin făină cu gluten, care poate cauza reacţii alergice. Un copil cu alergie nedescoperită la gluten nu mai ia în greutate, are scaune necontrolate, este palid şi slăbit.
2. Laptele de vacă
Tradiţia spunea că nimic nu e mai hrănitor decât laptele de vacă, gras şi plin de nutrienţi. Însă rinichii bebeluşilor sunt incomplet dezvoltaţi şi pot procesa acest tip de lapte abia la 3 ani. Introdus în alimentaţie mai devreme, laptele de vacă poate dăuna din pricina substanţelor pe care le conţine. În cazul în care este nevoie de alt lapte decât cel de la mamă, se recomandă for¬mulele speciale pentru copii.
3. Mierea
Considerată mult timp alimentul perfect, dulce şi sănătos, mierea nu este recomandată acum nici măcar mamelor care alăptează, cu atât mai puţin bebeluşilor. Mierea conţine polen, unul dintre alergenii cei mai comuni, şi poate avea în componenţă o serie de bacterii foarte periculoase. Dintre acestea, cea mai frecventă este cea care produce botulismul.
4. Nucile
Nutritive şi bogate în minerale, nucile nu sunt recomandate copiilor foarte mici, deoarece sunt greu de digerat şi nu pot fi înghiţite cu uşurinţă. Un copil care are probleme de digestie va fi agitat şi plângăcios.
5. Fructele de pădure
Colorate, pline de vitamine şi minerale, fructele de pădure fac oricând cu ochiul adulţilor. Dar mucoasa bebeluşilor nu este încă formată pentru ele, aşa că toate substanţele nocive, puternic alergene, trec în sânge. Reacţia alergică poate fi imediată şi, odată declanşată, va apărea de fiecare dată.
6. Dulciurile
Distincţia este simplă. Dulciurile din comerţ hiperrafinate, cu E-uri şi aditivi, fără prea multe substanţe nutritive, trebuie evitate. Dulciurile de casă primesc aprobarea medicilor pediatri. Cred că tinerele mame ar trebui, mai degrabă, să înveţe să facă în casă un chec, un pandişpan cu fructe sau prăjituri cât mai simple, iar ajutorul bunicilor este important. Nu doar că ştiu să pregătească aceste prăjituri, dar au şi timpul necesar.