12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăEconomieSILICON VALLEY Stripe, furnizorul de plăți, devine cea mai valoroasă companie privată

SILICON VALLEY Stripe, furnizorul de plăți, devine cea mai valoroasă companie privată

Stripe a devenit cea mai valoroasă companie privată pe care a dat-o Silicon Valley, după ce investitorii au încheiat un acord care evaluează procesorul de plăți online la 95 miliarde de dolari.
 
Printre participanții la cea mai recentă finanțare a Stripe, care a strâns noi milioane de dolari, se numără Agenția Națională de Management a Trezoreriei din Irlanda, Allianz, Fidelity, Baillie Gifford, AXA și Sequoia Capital.
 
Fondată în 2010 de frații irlandezi Patrick și John Collison – acum în vârstă de 32 și 30 de ani – evaluarea Stripe s-a triplat aproape în mai puțin de un an, depășind realizările Facebook și Uber înainte ca acestea să devină publice.
 
Evaluarea în creștere a companiei reflectă o creștere a activității de comerț electronic și plăți digitale care a stimulat valorile rivalilor listați, cum ar fi Adyen și Square, precum și Checkout.com, un start-up de plăți cu sediul la Londra, care a fost evaluat la 15 miliarde USD în ianuarie. .
 
Cu toate acestea, unii investitori au pus sub semnul întrebării sustenabilitatea valorilor tehnologice în creștere, întrucât așteptările în creștere a inflației fac valuri pe piața obligațiunilor din SUA cu lansările de vaccinuri care accelerează redeschiderea economiilor blocate.
 
Factura de stimulare a administrației Biden de 1,9 miliarde de dolari a atras și investitorii către sectoarele „vechii economii”, cum ar fi băncile și industriile.
 
Stripe a condus valul de creștere a comerțului electronic, cu peste 200.000 de companii noi din Europa care s-au înscris pe platformă de la începutul pandemiei. John Collison a declarat  pentru FT că sistemele sale au gestionat aproape 5.000 de cereri pe secundă în 2020, inclusiv plăți, rambursări, verificări ale datelor clienților și alte întrebări către interfața sa de programare a aplicației.
 
„Stripe în sine este acum mai mare [în funcție de volumele de plăți] decât era întreaga piață de comerț electronic când am început să lucrăm la Stripe”, a adăugat el.
 
200.000 este numărul de companii noi din Europa care s-au înscris la platformă de la începutul pandemiei.
Fostul guvernator al Băncii Angliei, Mark Carney și Christa Davies, director financiar la Aon, ambii s-au alăturat consiliului de administrație al Stripe la începutul acestui an. Compania a adus-o și pe Dhivya Suryadevara de la General Motors ca director financiar.
 
În ciuda noilor CFO (n.r. directori financiari) și ai membrilor consiliului de administrație, ale căror numiri sunt adesea privite ca premergătoare unei listări publice, Stripe a optat pentru a rămâne privat într-un moment în care multe alte companii de tehnologie devin listate.
 
Păstrarea departe de piețele publice i-a permis lui Stripe să păstreze o acoperire strânsă a detaliilor financiare; acesta nu a dezvăluit venituri sau profitabilitate.
 
Cu toate acestea, o persoană apropiată companiei din San Francisco a declarat că gestionează un volum de plăți mai mare decât rivalul său european Adyen, care are o capitalizare de piață de 60 miliarde EUR și a procesat 303,6 miliarde EUR în 2020.
 
Cea mai recentă finanțare a Stripe va alimenta expansiunea sa în Europa, inclusiv un plan de angajare a încă 1.000 de persoane în biroul său din Dublin în următorii cinci ani și va sprijini lansările viitoare în Brazilia, India și Indonezia la sfârșitul acestui an.
 
Investitorii au evaluat anterior Stripe la 35 de miliarde de dolari în septembrie 2019, înainte de a adăuga 600 de milioane de dolari la acea finanțare, pe măsură ce pandemia s-a răspândit în aprilie anul trecut.
 
Frații Collison au fondat Stripe după ce au schimbat Limerick cu Silicon Valley pentru a vinde prima lor companie, un instrument pentru vânzătorii eBay numit Auctomatic, cu peste 3 milioane de euro în 2008. Acordul acesta i-a transformat pe adolescenții de atunci în milionari.
 
Printre primii investitori în Stripe au fost fondatorii PayPal, Elon Musk și Peter Thiel, precum și influentul accelerator de pornire din Silicon Valley, Y Combinator.
 
Astăzi, evaluarea Stripe este mai mare decât marca de 80 de miliarde de dolari pe care Facebook a primit-o de la tranzacțiile private secundare înainte de oferta publică inițială din 2012. Evaluarea Uber a crescut cu până la 72 de miliarde de dolari înainte de IPO în 2019.
Sediul central al Stripe din San Francisco. Cofondatorul John Collison a declarat că procesorul de plăți online a gestionat aproape 5.000 de cereri pe secundă în 2020 .
Stripe a făcut, de asemenea, saltul companiei de rachete Musk, SpaceX, care a devenit pe scurt cea mai mare companie susținută de riscuri din SUA, după ce luna trecută investitorii i-au acordat o evaluare de 74 miliarde de dolari. La nivel global, rămâne în urmă doar de ByteDance, părintele chinez de 180 miliarde de dolari al TikTok, și Ant Group, compania fintech care a fost nevoită să-și amâne listarea anul trecut.
 
Stripe, care ia o deducere a fiecărei tranzacții pe care o procesează, a început să vândă servicii de plăți către dezvoltatori la alte start-up-uri tehnologice, permițându-i să atragă atenția asupra unora dintre cele mai rapide companii din lume.
 
Clienții includ acum companii de software pentru întreprinderi Zoom, Salesforce și Atlassian și servicii de comerț electronic Shopify, Instacart și Deliveroo, precum și Instagram deținut de Uber și Facebook.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă