Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

OUG 114 a ridicat preţului la consumatorii finali industriali

Autorităţile vor ca, prin eliberarea barierelor OUG 114, să se creeze mecanismele de piaţă liberă şi preţurile din piaţa de energie să se regleze.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

Actualizat: 18.12.2019 - 13:13

"Faptul că avem Compania Energetică Oltenia, care are un cost foarte mare al certificatelor de CO2, duce preţul în piaţă în sus şi, evident, toţi producătorii se aliniază şi se duc în sus”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Economiei şi Energiei.

Ca impact, cine suferă? Popescu a răspuns: clienţii industriali, competitivitatea industriei româneşti. „Ei, aici trebuie să găsim un mecanism, în aşa fel încât să reducem această creştere de preţ, iar într-o piaţă liberă aşa ceva nu s-ar fi putut întâmpla atât de brutal”, a explicat demnitarul.

Faptul că OUG 114 a dus în jos preţul cu care producătorii vând către furnizori, pentru clienţii casnici, a detaliat ministrul Economiei, le-a dat acestora posibilitatea ca, în compensare, să ridice preţul foarte sus, la clienţii industriali.

„Dacă am fi avut o piaţă liberă, nu s-ar fi întâmplat discrepanţe aşa de mari. Şi asta vrem: să repunem înapoi mecanismele de piaţă liberă, pentru că într-o piaţă liberă lucrurile se reglează”, a spus Virgil Popescu.

El a explicat că, „la gaze naturale, până acum o lună şi jumătate - două, aveam un alt paradox: preţul gazelor naturale din România era peste preţul de la bursele din Ungaria şi din Austria.

Or, noi suntem totuşi producători de gaze naturale. Aceleaşi discrepanţe s-au făcut şi în piaţa de gaze naturale. Aceasta vrem, prin eliberarea barierelor din OUG 114: să creăm mecanismele de piaţă liberă, în aşa fel încât de anul viitor să nu mai avem aceste probleme".

 

Atenţie la Energie

Popescu anunţase anterior că a propus ca proiectul de lege, de modificare a OUG 114, să conţină prevederi în domeniul Energiei, precum ridicarea barierelor de preţ la producători, "pentru gazele naturale, la 1 iulie 2020, şi pentru energia electrică, la 31 decembrie 2020".

"În ambele zone, şi de energie electrică, şi de gaze naturale, OUG 114 a impus nişte bariere de preţ, la achiziţia energiei electrice şi a gazului natural, de la producător către furnizori.

A scăzut preţul de achiziţie a energiei electrice şi a gazelor naturale pentru furnizori, dar la populaţia casnică preţul nu a scăzut”, a spus demnitarul.

Comentarii