O nouă zi de căderi pe pieţele financiare internaţionale

Indicele pan-european Stoxx 600 a încheiat tranzacţiile de joi în scădere cu 11,5%, cel mai grav declin zilnic din istoria sa.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

12.03.2020 - 23:06

Investitorii sunt convinşi de măsurile anunţate de guverne şi băncile centrale pentru combaterea impactului economic al pandemiei de coronavirus.

Indicii bursei de pe Wall Street sunt în declin cu peste 7%, în timp ce preţul petrolului Brent scade cu 8%, transmite Reuters, via News.ro.

Indicele londonez FTSE 100 a scăzut cu 10,87%, DAX al bursei din Frankfurt cu 12,24%, iar CAC 40 al bursei din Paris cu 12,28%. La Milano, indicele FTSE MIB a coborât cu 16,9^, iar la Madrid indicele IBEX 35 a pierdut 14%.

Cel mai mare impact a fost suportat de acţiunile companiilor aeriene, în urma restricţionării de către Statele Unite a traficului cu Europa, în timp ce titlurile bancare au fost grav afectate de semnele tot mai numeroase ale problemelor corporaţiilor.

Decizia Băncii Centrale Europene de a nu reduce dobânda cheie nu a reuşit să susţină titlurile bancare, care au atins noi minime record.

Epidemia de coronavirus, calificată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) drept pandemie a dis la vânzarea activelor riscante, ştergând peste 15.000 de miliarde de dolari din capitalizarea bursieră, în mai puţin de o lună.

Un alt motiv al scăderii accentuate a acţiunilor este prăbuţşirea preţurilor petrolului.

Componenta auto a indicelui pan-european şi cea a acţiunilor asigurătorilor au scăzut fiecare cu peste 15%.

Componenta titlurilor companiilor din sectorul călătoriilor şi turismului a închis în scădere cu 13,2%, trasă în jos de acţiunile Air France KLM, Lufthansa şi IAG, prorpietarul British Airways.

Titlurile Lufthansa au scăzut cu 14%.

Preţul petrolului Brent este în scădere cu 8%, la 32,96 dolari pe baril, iar cel al petrolului american WTI cu 5,6%, la 31,13 dolari pe baril.

În Statele Unite, indicele Dow Jones Industrial Average este în scădere cu 7,75%, S&P 500 cu 7,27%, iar Nasdaq cu 7,16%.

 

Comentarii