Aşa arată raportul anual al agenţiei de evaluare financiară Moody’s Investors Service, ce previzionează o creştere a economiei româneşti de 3,3%, în 2019, şi de 3,5%, în anul 2020, susţinută de o cerere internă solidă. Profilul de creditare al României (Baa3, cu perspectivă stabilă) echilibrează perspectivele favorabile de creştere pe termen mediu ale ţării cu sporirea vulnerabilităţilor fiscale şi externe.
Potenţial de creştere economică
Principalul sprijin al ratingului de credit al României îl reprezintă potenţialul de creştere economică, de aproximativ 4%, unul dintre cele mai mari din Europa Centrală şi de Est. Potrivit Moody’s, cererea internă rezilientă va sprijini creşterea PIB.
„Economia României beneficiază de pe urma polurilor de excelenţă în industriile strategice şi diversificarea sectorială. Calitatea ridicată a capitalului uman atrage companiile străine, care şi-au exprimat angajamentul pe termen lung faţă de ţară”, apreciază Olivier Chemla, vicepreşedinte Moody’s, coautor al raportului.
Principalele dificultăţi la adresa ratingului de credit al României includ politica fiscală expansionistă, care a erodat câştigurile obţinute din consolidare, de la criza financiară globală din anii 2008 – 2009.
Avertismente
Absorbţia relativ scăzută a fondurilor europene şi sporirea volatilităţii interne, asociată cu extinderea vulnerabilităţii externe, afectează de asemenea profilul de creditare al ţării
O îmbunătăţire susţinută a indicatorilor fiscali ai României şi a indicatorilor externi, însoţită de a predictibilitate mai mare a politicilor, de credibilitate şi de eficienţă instituţională, ar reprezenta o evoluţie pozitivă pentru ratingul de credit al României, apreciază Moody’s.
Presiunile negative, pe de altă parte, se vor dezvolta probabil, dacă tendinţele negative instituţionale şi fiscale persistă şi susceptibilitatea României la nivelul de risc continuă să crească.
O evoluţie negativă pe ratingul de credit al României îl reprezintă sporirea dezechilibrelor macroeconomice sau deteriorarea suplimentară a balanţei de plăţi şi poziţiei investiţionale internaţionale.