7.8 C
București
sâmbătă, 24 februarie 2024
AcasăEconomieImobiliareNumărul de locuinţe date în folosinţă în primele zece luni a scăzut

Numărul de locuinţe date în folosinţă în primele zece luni a scăzut

Peste 49.900 de locuinţe au fost date în folosinţă în primele zece luni ale anului, în scădere cu 2801 unităţi faţă de perioada corespunzătoare de anul trecut, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, publicate luni.

Pe medii de rezidenţă, cele mai multe locuinţe au fost date în folosinţă în mediul urban, ca pondere reprezentând 61,7% din total.

Repartiţia pe surse de finanţare a locuinţelor terminate relevă faptul că, în perioada ianuarie – septembrie 2023, a scăzut numărul locuinţelor realizate din fonduri private (-3090 unităţi), în schimb a crescut numărul locuinţelor realizate din fonduri publice (+289 unităţi).

Distribuţia în profil regional pune în evidenţă o scădere a numărului de locuinţe terminate în următoarele regiuni de dezvoltare: Nord-Vest (-1048 locuinţe), Bucureşti-Ilfov (-942), Vest (-904), Centru (-284) şi Sud-Muntenia (-274). La polul opus, creşteri ale numărului de locuinţe terminate s-au înregistrat în regiunile de dezvoltare Sud-Est (+586 locuinţe), Nord-Est (+48) şi Sud-Vest Oltenia (+17).

În trimestrul III 2023 au fost date în folosinţă 17.916 locuinţe, în scădere cu 2.307 locuinţe faţă de trimestrul III 2022. Cele mai multe locuinţe au fost construite în mediul urban (59,8%).

Repartiţia pe fonduri de finanţare a locuinţelor terminate relevă faptul că, în trimestrul III 2023, faţă de trimestrul III 2022, a scăzut numărul locuinţelor realizate din fonduri private cu 2543 locuinţe, în schimb au crescut cele din fonduri publice, cu 236 locuinţe.

Distribuţia în profil regional în trimestrul III 2023 comparativ cu trimestrul III 2022 evidenţiază o scădere a numărului locuinţelor terminate în următoarele regiuni de dezvoltare: Nord-Est (-621 locuinţe), Sud-Est (-552), Sud-Muntenia (-467), Bucureşti-Ilfov (-406), Vest (-306) şi Sud-Vest Oltenia (-2). Creşteri au avut loc în două regiuni de dezvoltare: Centru (+30 locuinţe) şi Nord-Vest (+17). 

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la Realitatea TV, Aleph TV și B1 TV. În presa online am lucrat la Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic. Sunt doctorandă în Științele Comunicării la SNSPA, iar tema mea de cercetare este despre criza alimentară.
Cele mai citite

Savantul de la Cotroceni, garantul fuziunii reușite

Ilustrație: Marian Avramescu Savantul rătăcitor prin lume, președintele Klaus Iohannis, explică fenomenul comasării degenerate din călătorii exotice. Savanții din laboratoarele cu circuit închis ale Palatului...

Vize gratis pentru America. Nu pentru toată lumea, însă

Guvernul intenționează să plătească pentru câteva zeci de mii de bugetari vizele de turism și de afaceri pentru America. Măsura se încadrează în...

Savantul de la Cotroceni, garantul fuziunii reușite

Ilustrație: Marian Avramescu Savantul rătăcitor prin lume, președintele Klaus Iohannis, explică fenomenul comasării degenerate din călătorii exotice. Savanții din laboratoarele cu circuit închis ale Palatului...
Ultima oră
Pe aceeași temă