16.8 C
București
marți, 17 mai 2022
AcasăEconomieImobiliareEurostat. Cât de mulțumiți sunt românii de locuințele lor

Eurostat. Cât de mulțumiți sunt românii de locuințele lor

Deși românii au procentul cel mai mare din U.E în ceea ce privește deținerea de proprietăți, se pare că locuințele deținute sunt înghesuite, spre deosebire de alți cetățeni ai U.E care se bucură de mai mult spațiu în locuințele lor.

Românii sunt mulțumiți de casele lor

Cetățenii României trăiesc în cele mai aglomerate locuințe din Uniunea Europeană cu o rată a supraaglomerării de 45,8%, față de media europeană de 17% (Eurostat, 2019). Cu toate acestea, 90% dintre respondenți sunt mulțumiți de locuința personală, conform datelor dintr-un barometru de opinie publică realizat în cadrul proiectului „România Durabilă”, iar 84% spun că au spațiu suficient în locuință. 

Eurostat consideră că o persoană locuiește într-o gospodărie supraaglomerată dacă clădirea respectivă nu are cel puțin o cameră pentru întreaga gospodărie, precum și o cameră pentru un cuplu, pentru fiecare persoană singură cu vârsta peste 18 ani, pentru o pereche de adolescenți (12 ani până la 17 ani) de același gen, pentru fiecare adolescent de gen diferit și pentru o pereche de copii (sub 12 ani). Spre exemplu, un apartament cu două camere în care locuiește o familie formată dintr-un cuplu și un copil este considerat supraaglomerat.  

Românii în marea majoritate sunt proprietari de locuințe

87% dintre români afirmă că locuința în care locuiesc este locuință proprietate personală neipotecată (iar 64% spun că locuiesc în locuință individuală separată), o confirmare a faptului că românii în proporție masivă sunt proprietarii propriilor locuințe.  

 În barometru se mai arată că cetățenii au în general o percepția despre locuințele personale ca fiind sigure. Mai exact, 83% spun că locuința este sigură la eventuale calamități, la fenomene meteo extreme (precum inundații, ploi foarte puternice, căderi mari de zăpadă, avalanșe). În plus, 79% afirmă că locuința lor este sigură la un eventual cutremur. De asemenea, 13% dintre respondenți spun că locuința în care trăiesc are igrasie, 10% spun că acoperișul are scurgeri, 9% afirmă că locuința are lumină insuficientă, iar 6% că trăiesc în locuințe cu ferestre, podele, sau uși putrezite.

Aceste rezultate sunt apropiate de raportările Eurostat acolo unde 10% dintre români sunt indicați în 2020 ca având astfel de probleme cu locuința.

Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la presa online: Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Aleph TV, B1 TV și din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Strașnicii Zdob și Zdub, isprăviți de junta progresistă

De la ABBA, Eurovision nu a mai reușit să lanseze vreun șlagăr. Motivul? Suprapolitizarea concursului muzical. La ultima ediție, de departe, progresiștii și-au dat...
00:00:41

Vicepreședintele SUA Kamala Harris sosește în Emiratele Arabe Unite(EAU) unde se întâlnește cu noul lider

Vicepreședintele SUA Kamala Harris și o delegație de înalți oficiali au sosit luni la Abu Dhabi pentru a-și oferi condoleanțele după moartea conducătorului din...

Rusia – Ucraina, ziua 33: peste 260 de luptători din țara vecină, evacuați din Azovstal

264 de luptători ucraineni, dintre care 53 răniţi, au fost evacuaţi seara trecută din oţelăria Azovstal, a anunţat ministrul adjunct al Apărării din țara...
Ultima oră
Pe aceeași temă