7.5 C
București
joi, 28 octombrie 2021

„Nu mai am nici o speranta sa apar in altceva decat in desene animate”

„Cand m-a sunat Nicusor Margineanu, mi-am zis ca o sa-mi dea in sfarsit un rol de compozitie, dar mi-a spus ca e un rol de autobuz…”, spune Florin Piersic pe tonul lui glumet, aparent sobru. Si, adaugam noi, nu intr-un film realizat de Nicolae Margineanu, ci in filmul de desene animate „Masini”/”Cars”, a carui varianta in limba romana a fost orchestrata de fiica acestuia, talentata regizoare de teatru Ana Margineanu.
Lansarea filmului a avut loc joi seara, la Cinema Pro, in prezenta actorilor care si-au imprumutat vocile, interpretand roluri de masini: Florian Ghimpu – „interpretul” rolului principal a spus ca si-ar dori ca filmul sa fi iesit „la fel ca la ei acasa”. Valentin Uritescu si-a evocat Dacia din '83 cu care merge numai la pescuit, iar despre personajul sau, Bucsa, cel mai simpatic din tot filmul si, dupa parerea mea, si cel mai bine „interpretat” in romana, crede ca „e un personaj pitoresc, asa cum e felul meu de-a fi”. Corina Danila a venit fara fetita ei, care se afla la munte, din pricina unor probleme de sanatate. Cand se va intoarce, o va aduce s-o auda pe mami in rol de Porsche. Alexandru Arsinel si Stela Popescu, la fel ca Nae Lazarescu si Vasile Muraru, au stat in primul rand, nu la „masa juriului”, cum spunea cineva. Florian Pittis si Marcel Iures au lipsit. Sau n-au ajuns din pricina traficului…
„Masini” este primul film care intra in cinematografele de la noi dublat in romana. El este realizat de John Lasseter, autorul lui „Toy Story” si „A Bug's Life”, si e distribuit de Prooptiki. Disney (producatorul) a finantat toate procedurile de dublare din mai multe tari nevorbitoare de limba engleza, asigurand inclusiv onorariile actorilor. „Ne-au dat si bani”, spune Florin Piersic, „si la pensiile extraordinare pe care le avem… Nu, Stela?” N-am auzit ce a raspuns Stela Popescu, daca a raspuns ceva. Cert e ca Florin Piersic, vorbaret cum il stim, ne-a mai impartasit alta bucurie. Aceea ca „imparte” acelasi film cu Paul Newman. Aceasta remarca l-a stimulat pe Alexandru Arsinel, care a replicat din public: „Va dati seama cine suntem noi?”
Una peste alta, masinile colorate, cu ochii pe parbriz, au invadat deja ecranele din Romania. Exista insa si o varianta originala, subtitrata, pentru cei care stiu citi, dar mai ales pentru cei care vor sa guste glumele in limba engleza. Ma numar printre acestia. De acord, e buna ideea sa dublezi filmele pentru cei foarte mici, dar nu mi-as dori sa se creeze un precedent care sa se rasfranga si asupra celorlalte filme.

Ultima oră
Pe aceeași temă