29 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăEconomieFoto interviuExtrădarea regizorului Roman Polanski în SUA, inadmisibilă

Extrădarea regizorului Roman Polanski în SUA, inadmisibilă

Regizorul franco-polonez Roman Polanski nu poate fi extrădat în Statele Unite pentru a fi judecat pentru acuzațiile de abuz sexual, a hotărât, joi, o curte de judecată poloneză din sudul Cracoviei, scriu Reuters și DPA, citate de Agerpres. 

Decizia nu este însă definitivă, iar procurorii o pot ataca cu apel la instanța superioară, iar dacă ulterior instanța va decide în favoarea procedurii de extrădare atunci ministrul de justiție polonez poate decide dacă regizorul polonez, în vârstă de 82 de ani, va fi extrădat în SUA pentru a fi judecat.

‘Extrădarea lui Roman Polanski este inadmisibilă’, a motivat judecătorul Dariusz Mazur de la o curte districtuală din sudul orașului Cracovia. ‘Extrădarea sa ar putea determina ca regizorul să fie ținut în condiții grele pe durata săptămânilor sau lunilor în care este soluționat cazul’, a mai spus Mazur. De asemenea, judecătorul a admis ca întemeiată argumentația avocaților lui Polanski, potrivit căreia regizorul polonez a ispășit deja voluntar o perioadă de detenție în ce privește acest caz și există un acord pe marginea acestei spețe între regizor și un procuror public american încă din anii ’70. Judecătorul a ținut seama în decizia sa și de existența acestui acord valabil pe acest caz.

Regizorul Roman Polanski, care se află la Cracovia, a decis să nu vină la tribunal „din motive emoționale”, a anunțat unul din avocații săi, Jan Olszewski.

Statele Unite au adresat Poloniei în luna ianuarie o cerere de extrădare a lui Roman Polanski, după ce acesta a avut o apariție publică la Varșovia.

În anul 1977, în California, Roman Polanski, care avea atunci 43 de ani, a fost judecat pentru abuzarea sexuală a tinerei Samantha Geimer, de 13 ani. După 42 de zile de închisoare și eliberarea pe cauțiune, cineastul, care se recunoscuse vinovat de „raporturi sexuale ilegale” cu o minoră, a părăsit Statele Unite înainte de pronunțarea verdictului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă