România are economia cea mai dependentă de multinaționale din Uniunea Europeană

România este pe primul loc în topul țărilor din Uniunea Europeană privind dependența economiei de multinaționale, cu 48% din cifra de afaceri totală şi cu 44% din valoarea adăugată din economie generate de firme străine

Share

Roxana Petre 0 comentarii

Actualizat: 20.03.2017 - 11:11

România este pe primul loc în topul țărilor din Uniunea Europeană privind dependența economiei de multinaționale, cu 48% din cifra de afaceri totală şi cu 44% din valoarea adăugată din economie generate de firme străine, informează Ziarul Financiar.

„Surprinzătorul re­zultat al cercetării multicriteriale întreprinse, care identifică România drept cea mai dependentă economie de prezenţa filialelor multinaţionale dintre ţările «noului val» (care au aderat la UE după anul 2004) ca şi din Uniunea Europeană, impune, în opinia mea, o atenţie deosebită din partea guvernului României acordată filialelor multinaţionale“, a spus prof. dr. Cezar Mereuţă. cercetător asociat al Centrului de Macromodelare Economică al Academiei Române şi membru de onoare al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România. În opinia sa, guvernul României ar trebui să  creeze un departament de monitorizare a multinaţionalelor, care să aibă scopul de a preveni eventualele crize”, potrivit rezultatelor celei mai recente cercetări realizate de prof. dr. Cezar Mereuţă, pe baza datelor Eurostat.

Spre comparaţie, în Polonia, multinaţionalele ge­nerează circa 30% din cifra de afaceri totală din economie şi 29% din valoarea adăugată totală, mai notează sursa citată.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...