12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAutoritatea pentru achizitii publice, sub controlul Curtii de Conturi

Autoritatea pentru achizitii publice, sub controlul Curtii de Conturi

Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), in calitate de reprezentant al intereselor mediului de afaceri, a organizat o dezbatere publica pe marginea proiectului de lege privind achizitiile publice, inainte de a fi trimis spre dezbatere in Parlament.

Comisia Europeana insista ca legea achizitiilor publice sa transpuna directivele europene in materie, astfel incat sa fie o lege aplicabila pe intreg teritoriul Uniunii Europene, la fel ca si pe teritoriul Romaniei. Un astfel de cadru legal va permite firmelor romanesti si straine sa aiba aceleasi drepturi pe piata comunitara, a explicat Alexandru Cojocaru, presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice. O delegatie a Comisiei Europene a fost deja saptamana trecuta la Bucuresti pentru o evaluare a legii. “Mai sunt chestiuni de rezolvat, nu de substanta, in maximum doua saptamani, o luna, vom finaliza procesul legislativ”, a dat asigurari Alexandru Cojocaru.

Calea justitiei ramane deschisa

Un capitol separat al legii achizitiilor publice se va referi la infiintarea unui Consiliu de Solutionare a Contestatiilor – care nu va fi subordonat Autoritatii – format din 21 de membri, ce vor fi numiti de seful statului. Consiliul se va ocupa de solutionarea rapida a tuturor contestatiilor, mai rapid decat o procedura judiciara. In plus, Consiliul va elabora un raport pe care-l va prezenta Parlamentului. Accesul la justitie nu va fi ingradit insa in nici un fel, in eventualitatea unor nemultumiri, calea justitiei ramanand deschisa pentru cei care se vor considera nedreptatiti de desfasurarea unei licitatii publice.
Reprezentantii oamenilor de afa-ceri au salutat ideea infiintarii Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice, dar majoritatea celor care au luat cuvantul nu au fost de acord cu plasarea institutiei in subordinea Guvernului sau a Parlamentului – un fapt nestabilit deocamdata -, ci au insistat sa se afle sub controlul Curtii de Conturi.
Este cert insa ca oamenii de afaceri romani se tem de faptul ca vor fi scosi din carti in cazul participarii la licitatii alaturi de firme mari, europene, si nu numai. Spre a evita aceasta confruntare, ei au cerut prin reprezentantii lor la discutii ca legea sa prevada in mod expres posibilitatea ca firmele romanesti sa fie protejate sau sa lucreze in antrepriza cu cele straine.
Raspunsul expertilor, la fel ca si al unor oameni politici prezenti, a fost categoric NU! Legea nu trebuie sa interzica participarea nimanui la acest proces. Investitorul roman intra intr-o competitie deschisa, iar legea nu trebuie sa interzica nimanui accesul la licitatie. “Nu putem favoriza firmele romanesti, pentru ca trebuie sa existe un tratament egal si trebuie asigurata libera concurenta”, a explicat liberalul Radu F. Alexandru, moderatorul reuniunii. De aceeasi parere a fost si Pavel Marculet, presedintele Asociatiei specialistilor in achizitii publice din Romania, care a tras un semnal de alarma fata de impactul integrarii pentru firmele romanesti: “Este adevarat, compe-titivitatea firmelor romanesti este foarte scazuta, nu sunt pregatite sa concureze cu cele europene. Nici functionarii, nici guvernantii, nici oamenii de afaceri, nici judecatorii nu stiu legislatia, care este greu digerabila. Este foarte greu sa o intelegem cu totii. Cati specialisti sunt in achizitii publice?! Lumea asteapta o revelatie in acest domeniu!”
Jose Iacobescu, prim-vicepresedinte al Camerei de Comert si Industrie, a insistat ca in lege sa fie prinsa o clauza post-licitatie, ca sa existe garantia ca o perioada de
10-15 ani cineva va purta raspunderea pentru lucrarile la care s-a angajat si sa se demonstreze astfel ca licitatia a fost bine facuta.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă