16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăANPC: Mii de români au reclamat abuzuri din sistemul bancar

ANPC: Mii de români au reclamat abuzuri din sistemul bancar

Marius Dunca, președintele ANPC, a spus că mii de persoane depun anual reclamații cu privire la abuzuri din sistemul bancar. De la începutul anului au fost înregistrate circa 6000 de reclamații.

“Avem în jur de 6000 de reclamații până în momentul de față, însumate comisariatele județene cu municipiul bucurești și cele care vin la anpc. de la începutul anului, numai aici la ANPC au sosit 2000 de reclamații. Românii reclamă, au început să studieze contractul și ne reclamă tot felul de comisioane de clauze posibil abuzive”, a delarat Marius Dunca, potrivit B1 TV.

Chiar dacă în instață clienții au obținut mai multe victorii în fața băncilor, niciuna definitivă deocamdată, instituţiile financiare păstrează clauzele din contractele de credit aflate în derulare, chiar dacă, după o decizie definitivă a instanței, vor fi obligate, legal, să le schimbe. 

“Contractul a fost negociat între bancă și client, ceea ce nu este adevărat. Consumatorul nu a putut să negocieze. Rl a semnat un contract de adeziune și a fost de acord cu toate clauzele inserate în acel contract”, a explicat președintele AURSF.

Sute de mii de români s-au îndatorat în perioada bulei imobiliare din perioada 2006-2008. De la creditele în franci elvețieni, la cele în euro sau, mai rar, în lei. După ce au plătit ani buni, românii și-au dat seama că înțelegerile semnate cu băncile nu au fost tocmai corecte. 

Cum bătălia dintre clienți și bănci continuă în instanță, instituțiile de creditare acceptă cu greu eliminarea clauzelor problemă din contracte. Mai mult, în Parlament s-a dat o adevărată bătălie pentru schimbarea legislației, în favoarea băncilor. Dacă legislația va fi însă schimbată, nici măcar ANPC-ul nu va mai putea veni în ajutorul clienților păcăliți de bănci.

Cele mai citite

Boeing pierde teren în fața Airbus, dar transportul aerian își revine

După pandemie, sectorul transportului aerian a revenit în forță, iar Consiliul Internațional al Aeroporturilor (ACI) World a prezis că traficul global de pasageri va...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Crește cu 50% numărul de muncitori filipinezi așteptați în România anul acesta

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei Filipino-Române organizate de curând în Filipine, de către Departamentul de Muncitori Migranți, din cadrul Guvernului Filipinez, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă