11.3 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021

Ungaria a încheiat un acord cu Gazprom pe 15 ani

Ungaria își reduce dependența de gaze naturale rusești

Ungaria a semnat luni un contract cu compania Gazprom pe 15 ani prin care își va asigura securitatea energetică. Ministrul Afacerilor Externe, Peter Szijjarto, a anunțat acordul pentru achiziționarea de gaze naturale.

Prin urmare, Ungaria va cumpăra în fiecare an o cantitate de 4,5 miliarde metri cubi de gaze naturale timp de cel puţin zece ani de la Gazprom. După primii 10 ani, țara va avea posibilitatea de a modifica volumul gazelor naturale achiziționate. Totodată, Gazprom va livra Ungariei cantitatea prin două rute: 3,5 miliarde metri cubi via Serbia şi un miliard de metri cubi via Austria.

În ceea ce privește prețul, acesta este cu mult mai mic față de cel plătit până acum. Acesta are la bază un acord bilateral semnat în 1995, şi va contribui la „păstrarea reducerilor de preţuri la utilităţi iar consumatorii ungari vor continua să plătească unele din cele mai scăzute preţuri din Uniunea Europeană”, susține ministrul ungar.

„Ungaria va începe să primească gaze naturale de la Gazprom de la 1 octombrie via TurkStream şi conductele din Europa de Sud-Est”, a declarat la rândul său directorul Gazprom, Alexei Miller.

Ungaria a început să își reducă dependența de gaze naturale provenite de la ruși, în ultimii ani, prin deschiderea unor conducte de interconectare cu majoritatea ţărilor vecine. Pe de altă parte, premierul Viktor Orban a fost un promotor al intereselor Moscovei în Uniunea Europeană. Acesta a cerut de mai multe ori eliminarea sancţiunilor impuse Rusiei după anexarea peninsulei Crimeea în 2014.

Ultima oră
Pe aceeași temă