14.5 C
București
joi, 23 septembrie 2021

Spania scade taxele și plafonează prețul gazelor

Profiturile companiilor de energie vor fi redirecționate

Guvernul de la Madrid a decis să scadă taxele, să plafoneze prețul gazelor, iar profiturile companiilor energetice vor fi redirecționate. Hotărârile vin la pachet, în urma creșterii semnificative a prețurilor la utilități. Anunțul a fost făcut de premierul Pedro Sanchez într-un interviu televizat.

„Este inacceptabil ca firmele energetice să profite de pe urma preţurilor ridicate de pe piaţa pentru electricitate. Vom lua acele profituri extraordinare pe care le fac companiile energetice şi le vom transfera către consumatori. Vom reduce taxa specială pe electricitate la 0,5%, de la 5,1%”, a declarat prim ministrul.

Premierul a specificat că profiturile companiilor vor fi redirecționate pentru a plafona prețurile gazelor naturale. Astfel se urmărește reducerea costurilor consumatorilor. Marți, guvernul se întrunește într-o ședință unde se vor discuta noi măsuri. Analiştii se aşteaptă şi la suspendarea impozitului pentru generare de 7% şi extinderea reducerii TVA.

Specialiștii susțin că măsurile vor reduce veniturile guvernamentale pe anul acesta cu 1,4 miliarde de euro. Cererea ridicată pentru gaze naturale și şi creşterea preţurilor la certificatele tranzacţionabile pentru emisii au făcut ca prețurile să fie majorate în mai multe țări europene.

Ultima oră
Pe aceeași temă