12.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalCresc enorm prețurile materialelor pentru industria automobilelor electrice

Cresc enorm prețurile materialelor pentru industria automobilelor electrice

Cresc enorm prețurile materialelor esențiale pentru industria automobilelor electrice, semnalează o analiză realizată de XTB. Compania XTB, cu sediul în Polonia, are aproape 20 de ani de experiență în piețele financiare.

„Materialele esențiale, cum ar fi litiul, nichelul și cobaltul sunt în mod deosebit expuse riscului”, indică analiza XTB.

Prețurile litiului, o componentă esențială pentru producția bateriilor pentru vehicule electrice, au fost de șapte ori mai mari în mai 2022 decât erau la începutul anului 2021. Prețurile cobaltului sunt de peste două ori mai mari, iar prețurile nichelului sunt aproape duble. Această creștere a fost rezultatul cererii „fără precedent” de baterii și al „lipsei de investiții structurale în noi capacități de aprovizionare”, explică XTB.

Litiul, nichelul și cobaltul sunt metale utilizate în producția bateriilor pentru vehicule electrice.

Cauza acestor probleme este în mod special războiul din Ucraina, care afectează direct Ucraina și Rusia. Regiunea Donbas din Ucraina deține rezerve semnificative de litiu dar operațiunile de prospectare și minerit sunt întrerupte. Separat, Rusia este al doilea cel mai mare producător de cobalt și al treilea cel mai important furnizor de nichel. Rusia asigura pentru aceste metale 4 la sută, respectiv 7 la sută din aprovizionarea lumii.

De asemenea, Ucraina este unul dintre cei mai mari producători de neon din lume. Acest gaz este esențial în producția de cipuri pentru semiconductori. Circa 85 la sută dintre cipurile semiconductorilor fabricați în prezent folosesc neon.

Industria automobilelor se bazează pe metale provenite din Rusia și Ucraina

Aceste situații pot afecta direct prețul bateriilor, care reprezintă aproximativ o treime din costul noilor vehicule electrice. În 2020 și 2021, prețul bateriilor, pe kilowatt, a fost în scădere. Dar în 2022, creșterea prețurilor la metale ar putea determina o creștere cu până la 15 la sută a prețurilor bateriilor.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă