22.4 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăEconomieEconomie internăScumpirile de după Revelion, prevăzute în noul cod fiscal

Scumpirile de după Revelion, prevăzute în noul cod fiscal

Noul Cod Fiscal își intră în drepturi imediat după Revelion. Primele victime le-a făcut de la 1 august când au intrat în vigoare normele privind impozitul pe contractele part-time. Scopul acestui cod fiscal este de a aduce bani în plus la buget.

  • Din 2023 vom plăti mai mult pentru băuturile carbogazoase, pentru sucurile cu zahăr sau berea fără alcool. Pentru aceste produse, TVA-ul va crește de la 9 la 19 %.
  • Şi cei care au vicii vor avea cheltuieli în plus pentru că se vor majora taxele pentru țigări, iar în premieră, vor fi taxate la nivelul Uniunii Europene, inclusiv țigările electronice.
  • De la anul, consiliile locale din țară vor avea posibilitatea de a acorda reduceri, sau chiar scutiri, în cazul clădirilor noi sau reabilitate cu destinația de locuință. 
  • De la 1 ianuarie va crește impozitul pe dividente de la 5% la 8%, iar microîntreprinderile vor fi obligate să aibă cel puțin un angajat.
  • Taxarea jocurilor de noroc. Baremul este următorul în OG 16/2022:

• până la 10.000 inclusiv – 3%

• peste 10.000-66.750 inclusiv – 300 + 20% pentru ceea ce depășește suma de 10.000

• peste 66.750 – 11.650 + 40% pentru ceea ce depășește suma de 66.750

Verificarea încadrării în plafonul neimpozabil se efectuează la fiecare plată indiferent de tipul de joc din care a fost obținut venitul respectiv. În cazul în care venitul brut primit la fiecare plată depășește plafonul neimpozabil de 1.000 de lei inclusiv, impozitarea se efectuează distinct față de veniturile obținute din participarea la alte tipuri de jocuri de noroc.

  • Bacșișul lăsat de clienți în restaurante și banuri va fi impozitat cu 10%. Acesta va trebui evidențiat pe bonul fiscal.
  • TVA mai mare în HoReCa: De la 1 ianuarie, se majorează cota redusă de TVA de la 5% la 9% pentru serviciile de restaurant și de catering, precum și pentru activitățile de cazare hotelieră.
  • De la 1 ianuarie diminuează plafonului valoric maxim prevăzut pentru livrarea de locuințe ca parte a politicii sociale către persoane fizice, respectiv de la 700.000 lei la 600.000 lei, exclusiv TVA, concomitent cu limitarea aplicării cotei reduse de TVA de 5% pentru achiziția de către orice persoană fizică.
Cristina
Cristina
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Consilier PSD sub control judiciar pentru fraudă cu fonduri europene

În dimineața zilei de vineri, în jurul orei 04:00, procurorii Direcției Generale Anticorupție (DGA) Buzău, sprijiniți de trupele speciale ale IPJ Buzău, au...
Ultima oră
Pe aceeași temă