5.5 C
București
luni, 17 ianuarie 2022
AcasăEconomieEconomie internăPolițele de asigurare de 3 ori mai scumpe

Polițele de asigurare de 3 ori mai scumpe


Majorarea peste noapte a tarifelor polițelor RCA i-a lovit puternic pe șoferii români.

Proprietarii de autoturisme sunt nevoiți să scoată tot mai mulți bani din buzunare, pe măsură ce prețul carburanților a atins pragul de 7 lei litru, iar prețul polițelor RCA s-a triplat din primăvară până în prezent, chiar și tarifele de referință anunțate de ASF sunt ridicate.


De mai bine de o lună, de când asiguratorul City Insurance a intrat în faliment, întreaga piață a asigurărilor a sărit în aer. Iar speculațiile din piață privind tarifele polițelor de răspundere civilă auto a început să fie tot mai frecvente.

ASF a tras concluzii, dar nu a luat măsuri

În plus, instituțiile abilitate să intervină în piața polițelor auto, ca de exemplu: ASF, Consiliul Concurenței, ANPC, se pare că au tras concluzii, dar nu au luat măsuri. ASF prezintă de două ori pe an tarifele de referință. In acest caz și diferența prezentată de Autoritatea de Supraveghere Financiară este vizibilă și analizăm chiar exemplul dat de ei.
Pentru luna octombrie, timp de 12 luni, un șofer de 45 de ani cu un vehicul cu capacitate cilindrică de 1.461cmc, având clasa de bonus-malus: B4 va plăti aproximativ 950 de lei.

În luna martie 2021, același șofer plătea suma minimă de 288 de lei. Potrivit acestui calcul, tariful este mai mult decât triplu.

De ce ASF a decis să țină trendul cu scumpirile, în loc să ia măsuri de plafonare a prețurilor? Dar și să dea amenzi asiguratorilor din piață care majorează nejustificat tarifele RCA.

Asiguratorii din piață fac propriile reguli

De cealaltă parte, City Insurance a reușit să acapareze 45% din piața asigurărilor. Pe fondul tarifelor mult mai mici față de ceilalalți jucător. După căderea City Insurance, ceilalți asiguratori din piață au considerat că este vremea să facă ei propriile reguli.

Astfel, într-o singură lună, scumpirile au fost de 60%. Ceea ce înseamnă că cei care trebuie să-și reînnoiască asigurările trebuie să suporte scumpirile.
Scumpiri care vin la pachet și cu majorarea prețului combustibililor, creșterea tarifelor pentru energie și gaze.


Am făcut și noi o simulare de la o lună la alta

Ne-a reieșit că vorbim mai mult decât dublarea prețului în doar câteva săptămâni. De exemplu, pentru Dacia Logan asigurarea a crescut de la 312 lei la 503 lei, la Euroins. La Omniasig, aceeași poliță pe un an costă 752 de lei. La Asirom este 789 de lei, în vreme ce asigurarea cea mai scumpă, de 909 lei, este la Generali.

Evident că cel mai ieftin ies șoferii care încheie polițe pe 1 an. Însă chiar și așa sunt tineri care ajung să plătească peste 1000 de euro pe an pentru RCA.
De exemplu, o asigurare RCA pentru o singură lună ajunge în prezent la 377 de lei. Pentru un șofer cu peste 20 de ani de experiență și o mașină cu motor de 1,6 litri. 768 lei este prețul pentru 6 luni.

Prețul pentru un an la cea mai ieftină asigurare, în condițiile de mai sus, este 1.026 de lei.

Prețurile variază în funcție de vârsta și istoricul șoferului, localitatea de domiciliu și înainte de toate datele tehnice ale mașinii.


În cazul celor care mai au asigurări la City Insurance, rămân și cu banii luați și în așteptarea reparației mașinilor.


Vorbind cu câțiva șoferi, aceștia preferă să dea bani din buzunar decât să stea cu mașina avariată luni de zile.
Totuși, cu toate modificările operate de Guvern și ASF de ce ne confruntăm cu atâtea cheltuieli din buzunar?

Ce știm sigur este că salariile și pensiile nu vor crește prea curând. Iar salariu minim anunțat de la începutul anului viitor se va mări doar cu 158 de lei. O sumă insuficientă pentru a suporta toate scumpirile care vin din toate părțile.

Transportatorii au anunțat și ei că vor majora tarifele. Si au motive să o facă cu un preț triplat al poliței RCA.

Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la presa online: Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Aleph TV, B1 TV și din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

E ședință în Coaliție. Se discută noi măsuri pentru facturi mai mici la energie. Lista propunerilor

Coaliția discută despre facturi mai mici la energie în cadrul unei ședințe la Parlament. Coaliţia de guvernare PSD-PNL-UDMR discută la această oră, la Parlament,...

Scandalul facturilor uriașe. Varianta lui Florin Cîțu – VIDEO

Președintele PNL, Florin Cîțu, propune ca măsură în sectorul energetic un fond care să fie folosit pentru investiții în energie. Sunt câteva declarații făcute...

Alternative la finisajele clasice: renoveaza mai usor si mai rapid

Aspectul unei case, de la finisaje si pana la mobila, va dicta atat atmosfera din casa, cat si confortul de care te vei bucura....
Ultima oră
Pe aceeași temă