16 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăEconomieEconomie internăPeste jumătate la sută dintre români dau vina pe furnizori pentru facturile...

Peste jumătate la sută dintre români dau vina pe furnizori pentru facturile mari, studiu

6 din 10 români declară că le-au crescut facturile la gaze și energie, iar 88% dintre ei cunosc termenul de liberalizare a pieții. În tot acest scandal al scumpirilor, 59% consideră că furnizorul este vinovat pentru facturile mari, arată datele unui studiu realizat de Reveal Marketing Research.

Studiul a vrut să scoată în evidență date despre cunoștințele consumatorilor cu privire la scumpirea gazelor și a energiei și despre măsurile luate de autorități, inclusiv despre procesul de liberalizare a pieței.

Știau românii că piața de energie electrică s-a liberalizat de la 1 ianuarie 2021?

Cei mai mulți dintre respondenți afirmă că știau că piața de energie electrică s-a liberalizat la 1 ianuarie 2021 (88%), doar 8% dintre românii chestionați au spus că nu știau de schimbare iar 4% au refuzat să răspundă.  Întrebați pe ce tip de piață sunt clienți, 49% dintre români au spus că se află pe piața concurențială, comparativ cu 34% care declară că sunt pe piața reglementată. 17% dintre români nu știu unde sunt clienți. 

Comparativ cu rezultatele obținute anul trecut, se observă o creștere semnificativă a celor care sunt clienți pe piața concurențială (+23%) si o scădere în proporția celor care sunt clienți pe piața reglementată (-9%).  De asemenea, studiul mai arată că dintre românii care declară că sunt afectați de creșterea facturii la energie electrică și gaze, 91% dintre aceștia declară ca o vor plăti. 

Cine este responsabil de creșterea prețurilor de energie și gaz, în opinia românilor?

Chestionați cu privire la principalul responsabil de creșterea prețurilor, peste 50% dintre români au menționat furnizorii de energie (59%) și guvernul (52%) ca fiind principalele două instituții responsabile. 41% dintre români au menționat statul, iar 36% îndreaptă responsabilitatea asupra ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei).  

În ce măsură consideră românii că furnizorul lor de energie electrică/gaze a respectat reglementările legale? 

Chestionați cu privire la legalitatea reglementărilor, 22% dintre respondenți consideră că furnizorii de energie electrică au respectat reglementările legale, și doar 18% dintre furnizorii de gaze. Tinerii (25-35 de ani) cu studii superioare, consideră într-o măsură mai mică semnificativ faptul că furnizorii de energie electrică (14%) și cei de gaze naturale (13%) au respectat reglementările legale. 

Într-o măsură semnificativ mai mare, pentru respondenții cu vârsta cuprinsă între 35 și 55 de ani, 31% dintre furnizorii de energie electrică și 24% dintre cei de gaze naturale au respectat aceste reguli.

Studiul Reveal Marketing Research s-a desfăşurat online în perioada 21-25 ianuarie 2022, pe un eşantion reprezentantiv pentru universul persoanelor cu vârsta 18+, din mediul urban și rural. Mărimea eșantionului a fost de 1.007 respondenți, iar eroarea maximă de eșantionare este +/-3.1% la un nivel de încredere de 95%.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Cristina
Cristina
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Zeljko Kopic, încrezător înaintea barajului cu Csikszereda: „Dinamo este favorită”

Zeljko Kopic, antrenorul lui Dinamo, spune că formaţia sa este favorită în barajul cu divizionara secundă AFK Csikszereda Miercurea Ciuc. „Suntem într-o formă bună, ne-am...

Guvernanții au nevoie de Big Brother ca să vadă problemele școlii românești

Este tot mai evident că decidenții politici, dar și o mare parte a societății, au uitat menirea școlii. Cu întârziere considerabilă, politicienii din țara noastră...

Elisabeta Lipă: “Generaţia de Aur înseamnă pentru mine un model”

Președinta Agenției Naționale pentru Sport, Elisabeta Lipă, a declarat vineri, la stadionul Arcul de Triumf, că Generația de Aur a fotbalului românesc ar trebui...
Ultima oră
Pe aceeași temă