3.9 C
Bucharest
Wednesday, 6 December 2023
HomeEconomieEconomie internăNava avariată de o explozie poate afecta circulația pe brațul Sulina. Vicepremierul...

Nava avariată de o explozie poate afecta circulația pe brațul Sulina. Vicepremierul Grindeanu spune că România încearcă să evite această situație

Nava cargo care a fost avariată de o explozie s-ar putea scufunda în dreptul portului Sulina, ceea ce ar afecta circulația pe brațul Sulina, a recunoscut vicepremierul Sorin Grindeanu, ministru al Transporturilor.

Cu privire la eventuala afectare a circulației pe brațul Sulina, “încercăm să evităm această situație”, a precizat vicepremierul Grindeanu.

Nava Seama, aflată sub pavilionul statului Togo, a raportat o explozie la bord, în dimineața de 20 septembrie 2023, în timp ce era ancorată în largul portului Sulina. Membri din echipaj au susținut că explozia ar fi fost produsă de o mină marină care a lovit nava. Ancheta pe care acum o derulează autoritățile române urmează a stabili dacă într-adevăr a existat o mină care a lovit nava sau, în caz contrar, ce anume a produs explozia.

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat că a trimis o navă militară în sprijinul forțelor de intervenție civile. “Cu privire la situația navei comerciale Seama, sub pavilion Togo, care a raportat o explozie la bord în cursul dimineții de 20 septembrie, în jurul orei 6.50, conducerea Statului Major al Forțelor Navale a ordonat, conform procedurilor operaționale, trimiterea către raionul maritim Sulina, pentru a acționa în sprijinul autorităților civile responsabile de intervenție și pentru cercetarea raionului, a puitorului de mine „Viceamiral Constantin Bălescu” 274, cu o grupă de scafandri EOD la bord. Nava militară a plecat din portul militar Constanța în jurul orei 08.15”, a anunțat MApN.

De asemenea, un elicopter IAR-330 Puma din serviciul de căutare-salvare, din dotarea Forțelor Aeriene Române, aflat la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, este pregătit să intervină, “în funcție de solicitări”, a precizat MApN.

Prima ipoteză luată în calcul este că nava Seama a fost lovită de o mină, care a explodat. A doua ipoteză este că explozia s-a produs în interiorul sălii motoarelor, ceea ce ar indica fie o defecțiune pe navă, fie o eroare umană. Premierul Marcel Ciolacu, aflat la conferința de presă alături de vicepremierul Grindeanu, a afirmat că această a doua ipoteză i se pare mai plauzibilă.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Naționala României, umilită de echipa Danemarcei cu 39-23, e în grupele principale ale Campionatului Mondial de handbal feminin

Naţionala României a fost umilită de echipa Danemarcei cu scorul de 39-23 (21-10), marţi seara, la Herning (Danemarca), în ultimul său meci din Grupa...
00:01:21

Pentagonul a fost „încurajat” de decizia de a ridica controlul asupra majorității promoțiilor militare

Pentagonul, prin purtătorul de cuvânt, generalul de brigadă Patrick Ryder, a declarat reporterilor marți (5 decembrie) că a fost încurajat de decizia senatorului american...

România ar fi forțat să fie pe ordinea de zi a Consiliului JAI de marți pentru un vot cunoscut deja

Dacă România ar fi forțat să fie pe ordinea de zi a Consiliului JAI de marți ar fi riscat să obțină un vot pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă