12.8 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăEconomieEconomie internăCriptomonedele precum Bitcoin pot genera venituri considerabile din retragere, venituri impozitabile ca...

Criptomonedele precum Bitcoin pot genera venituri considerabile din retragere, venituri impozitabile ca orice alte venituri

Veniturile obtinute din tranzactiile Bicoin pot fi suspuse legislatiei fiscale din Romania in momentul in care persoana se retrage din platforma unde a cumparat monede.

Conform art. 61 din Codul Fiscal, categoriile de venituri din criptomonede supuse impozitului pe venit sunt :

I) venituri din alte surse, definite conform art. 114 și 117.

Art. 114 defineste veniturile din alte surse ca fiind orice venituri identificate ca fiind impozabile, altele decât veniturile neimpozabile în conformitate cu prezentul titlu.

Astfel, Veniturile realizate de persoanele fizice din transferul de monedă virtuală reprezintă venituri impozabile și le sunt aplicabile prevederile Cap. X „Venituri din alte surse” din Titlul IV – “Impozitul pe venit” din Codul fiscal, spune avocat Velicu.

Impozitul este de 10 % din profitul obtinut, in urma retragerii din platforma Bitcoin

Persoanele care realizează venituri din transferul de monedă virtuală au obligaţia de a declara aceste venituri prin completarea și depunerea Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice.

Detinatorii de criptomonede, la vanzarea acestora, trebuie sa achite impozitul de 10 % din castig, nu si din venitul brut.

Ce inseamna asta? Din suma totala obtinuta, adica din prețul de vânzare a monedelor virtuale se poate deduce prețul de achiziție a acestora si costurile directe aferente tranzacțiilor, urmand ca impozitul de 10% sa fie aplicabil asupra profitului obtinut, notează avocat Velicu.

ATENTIE! Câștigul sub nivelul a 200 lei / tranzacţie nu se impozitează, cu condiţia ca totalul câștigurilor într-un an fiscal să nu depășească nivelul de 600 lei.

“Investitorii” vor achita uneori si contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) dar nu și contribuția de asigurări sociale (CAS)

Contribuabilii care realizează venituri din criptomonede datorează si contribuţia de asigurări sociale de sănătate DOAR DACA estimează / incaseaza pentru anul curent venituri in valoare de 12 salarii minime brute pe ţară. (adica 12 x 3.000 ron)

Prin urmare, daca veniturile anuale din vanzarea criptomenedelor depasesc 36.000 ron, vei plati atat impozit de 10 % cat si contributia de asigurari sociale de sanatate de 10%. 

Referitor la CASS, pentru anul 2023, contribuția este datorată numai dacă totalul veniturilor realizate (fie doar din tranzacții cu monede virtuale, fie cumulat cu cele din alte surse extra-salariale) este cel puțin egal cu 36.000 ron. Astfel, valoarea CASS este de maxim 3.600 ron / an, indiferent de profitul obtinut cat timp depaseste 36.000 ron anual.

ATENTIE! Referitor la momentul activarii obligatiilor de plata a impozitului si a CASS, simpla conversie operată în cadrul platformei nu ar trebui să implice impozitarea veniturilor, mai notează avocat Velicu.

Cristina
Cristina
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Ministrul german al economiei Robert Habeck susține strategia de a investi în combinate siderurgice

Ministrul german al economiei Robert Habeck a justificat miliardele de euro investite de ţara sa în fabrici de oţel verde prin nevoia de a...

Securicii au pus frișcă sintetică pe blatul electoral

Campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare e plină de ciudățenii. Pe lângă faptul că nu ni se spune nimic despre viziunea României privind...

Erdogan a decretat doliu național după moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a decretat luni o zi de doliu naţional după moartea preşedintelui iranian Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter, relatează...
Ultima oră
Pe aceeași temă