2.7 C
București
sâmbătă, 3 decembrie 2022
AcasăEconomieEconomie internăCe spune BNR despre inflația care a lovit România

Ce spune BNR despre inflația care a lovit România

În contextul crizei energetice și a scumpirilor și mai nou a tensiunilor de la granița Româniai și inflația este greu încercată și face salturi uriașe, care au depășit previziunile marilor experți.

BNR, soluții în cazul inflației

BNR vede mai degrabă o rezolvare a inflației prin rezolvarea crizei energetice. Astfel, în cadrul unei conferințe de presă, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a recunoscut că inflația afectează la nivel global, nu doar țara noatră.

„În prezent, ca multe alte state membre UE, România este preocupată de situaţia geopolitică şi energetică şi de impactul lor considerabil asupra inflaţiei.

Şocuri inflaţioniste asupra componentelor energetice ale coşului de consum au lovit în mod repetat pe parcursul celei de-a doua jumătăţi a anului 2021. Acestea au fost parţial compensate de o schemă de sprijin guvernamental, în vigoare din noiembrie 2021.

Cu toate acestea, componenta energetică a reprezentat în continuare mai mult de jumătate din inflaţia anuală globală până la sfârşitul anului 2021. Este un fapt acum că aproximativ 85% din IPC are rădăcini în creşterea preţului energiei. Prin urmare, aşteptările inflaţioniste pe orizontul de un an au crescut brusc, reflectând evoluţiile actuale.

Poziţionarea aşteptărilor de doi ani în apropierea benzii de variaţie ţintă sugerează că mecanismul de ancorare este încă în vigoare. Cu toate acestea, o măsură specifică pentru a aborda situaţia energetică este o necesitate”, a spus Isărescu.

Pandemia de COVID pune piedici

Una dintre incertitudinile legat de inflație este și varianta nou apărută, Omicron, deşi aceasta pare a fi mai puţin virulentă. Acest lucru implică o severitate mai scăzută şi atenuată a restricţiilor aferente, inclusiv în multe ţări europene.

„Ca întotdeauna, BNR va continua să folosească toate instrumentele de politică pentru a controla inflaţia şi pentru a sprijini redresarea activităţii economice”, a mai spus Mugur Isărescu.

Ne plângem de inflație, dar alții ne-au întrecut cu mult, potrivit Eurostat

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la Realitatea TV, Aleph TV și B1 TV. În presa online am lucrat la Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic. Sunt doctorandă în Științele Comunicării la SNSPA, iar tema mea de cercetare este despre criza alimentară.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă